ČE ZNAM HODITI, ZNAM TUDI PLESATI

NatisniE-pošta

Intervju s štirikratno svetovno prvakinjo v latinskoameriških in standardnih plesih Katarino Venturini
 
Katarina Venturini je svetovno znana in priznana plesalka, ki je v slovenski ples za vselej vtisnila neizbrisen pečat. S soplesalcem Andrejem Škufco sta štirikrat osvojila naslov svetovnih prvakov v latinskoameriških in standardnih plesih, osvojila je kar 23 naslovov državne prvakinje, za svoje plesne dosežke je prejela visoka državna odlikovanja in športna priznanja. Po zaključku svoje plesne kariere je v Ljubljani odprla plesno šolo Plesna zvezda, v kateri svoje bogato plesno znanje in tekmovalne izkušnje prenaša na različne generacije plesnih navdušencev.
 
Ste že kot mlada deklica vedeli, da boste nekoč svetovno znana plesna zvezda? Kdo vas je navdušil za ples?
 
Mami je bila tista, ki me je vpisala v plesno šolo, da bom kot desetletna deklica izboljšala držo. Na začetku si nisem mislila, da bom kdaj tako uspešna, pozneje pa sem začutila, da morda obstaja ta možnost. Vedno sem bila pridna, delovna in zagnana. Skozi kariero sem si sproti postavljala vedno višje in zahtevnejše cilje. Ko sem osvojila zastavljeni cilj, sem si postavila novega. Spomnim se časa tik pred osvojitvijo prvega naziva svetovne prvakinje. Z Andrejem sva bila izvrstno pripravljena in natrenirana. Na zadnjem treningu pred svetovnim prvenstvom nama je trener rekel: »Če bosta tako plesala, bosta v dveh letih lahko postala svetovna prvaka.« Svetovna prvaka sta postala čez nekaj dni.
 
Kako vi osebno dojemate ples? Kot šport, kulturo, rekreacijsko gibanje, druženje ali še kaj več?
Ples je težko kategorizirati. Je mešanica športa, saj zahteva dobro fizično pripravo in visoko razvite gibalne sposobnosti, in umetnosti, ker vrhunsko plesanje zahteva precej virtuoznosti in razvijanja svojega unikatnega sloga, hkrati pa ljudem, ki se s plesom ukvarjajo ljubiteljsko, prinaša druženje, zabavo, rekreacijo in preživljanje prostega časa skupaj s partnerjem.
 
Kako kot plesalka in plesna pedagoginja ocenjujete razširjenost plesnega navdušenja med Slovenci? Smo plesni narod?
Slovenci smo vsekakor plesni narod. Na vseh področjih plesa. Tako v tekmovalnem plesu kot v družabnem v Sloveniji pleše ogromno ljudi. Otroci se s plesom seznanijo že v predšolski dobi. Med osnovnošolci in srednješolci plesno tekmuje veliko otrok, ki dosegajo vrhunske rezultate v svetovnem merilu. Pri ulični četvorki vsako leto pleše več kot 30.000 dijakov, kar zadostuje za zapis v Guinessovo knjigo rekordov. Družabno v Sloveniji pleše veliko plesnih parov. Plesišča, pa naj bodo na vaških veselicah ali gala plesih, so polna plesa željnih. Ples je, lahko bi rekla, edina dejavnost, pri kateri sta si partnerja enakovredna in ki ju zbližuje.
 
Kot plesalka ste bili zavezani zdravemu načinu prehranjevanja. Še vedno pazite na prehrano? Jeste zdravo? Jeste slovensko?
Jem zdravo in slovensko. Na prehrano pa nikoli nisem pazila. Vedno sem jedla tisto, kar mi je ustrezalo. Res pa je, da ne maram mehurčkastih, sladkih pijač, čipsov in podobnih »hrskalic« in hitre hrane. Pred kratkim sem spoznala gospoda, ki kuha zdrava bio kosila in jih pripelje kamorkoli, in tako kosilo po novem naročam kar v Plesno zvezdo.
 
Prepotovali ste svet, zdaj ste se ustalili v Sloveniji. Kateri kotički naše dežele so vam najlepši, kam radi zahajate?
Slovenija je krasna dežela. Smo na geografski širini, kjer imamo vse štiri letne čase. Tako se lahko veselimo vsakega letnega časa posebej in vsak letni čas prinese nekaj posebnega. Poleg tega pa imamo toliko raznolikih naravnih lepot, da bi težko izpostavila najlepši kotiček. Rada obiščem Velike Lašče, moj rojstni kraj. Tam je krasen travnik, in kadar mi je hudo, se spomnim tega nepokošenega travnika, v poletju polnega raznolikega travniškega cvetja.
 
Katarina Venturini osebno
Katarina pravi, da jo poleg plesa navdušujejo tudi pobegi z avtodomom ob koncih tedna. Najbolj je ponosna na to, da je v vseh krizah, in kot pravi, teh ni bilo malo, vztrajala. Rada bere različne knjige, trenutno bere Ženske, ki tečejo z volkovi. Najljubša hrana pa so solate na tisoč in en način. Njen letošnji dopust s partnerjem bo malo daljši, saj odhajata v deželo »tam spodaj«, v Avstralijo. Na vprašanje, kakšen je njen moto, odgovarja: »Ples je nekaj preprostega, če znamo hoditi, znamo tudi plesati
 
Bojana Jerina

Fotografija Klemen Lajevec, Igor Lapajne

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij