OLIMPIJSKE IGRE NA KROŽNIKU

NatisniE-pošta

Na višku poletne sezone ne bo vroče samo nam. V žaru poletne vročice so bodo za olimpijske kolajne borili najboljši športniki tega planeta. Ko iz sence in s primerno prehransko podporo spremljamo neverjetne športne dosežke, se vedno znova poraja vprašanje: »Kako lahko človeška telesa zmorejo vedno hitreje, močneje in višje?«

Krožnik olimpijskih zmagovalcev
Del odgovora leži tudi na njihovem krožniku. Večina vrhunskih športnikov se zaveda, da je prehrana njihovo delovno orodje. Tako kot trening. Brez ustreznega vnosa hranil, ki omogočajo energijsko podporo organizmu med samim naporom in njegovo obnovo po telesni vadbi, vrhunskega športa enostavno ni. Sanje marsikaterega športnika se namreč končajo že pri slabi vsakodnevni, osnovni prehrani. Nezadosten vnos hranil, ki jih večino dobijo z glavnimi obroki, se namreč zelo hitro pokaže kot utrujenost, poškodbe in bolezni zaradi oslabelega imunskega sistema.

Krepka prehrana
Osnovna prehrana vrhunskih športnikov je enostavna in za marsikoga kar dolgočasna. Marsikateri vztrajnostni športnik ima namreč osnovno prehrano sestavljeno iz preprosto pripravljenih virov sladkorjev, kot so testenine, riž, krompir in kruh ter njihove kombinacije, s kakovostnimi viri beljakovin (pusto meso, ribe, mleko in mlečni izdelki, jajca). Za gurmanske načine priprave in uporabo prefinjenih dodatkov kar zmanjka časa in energije. Ko te športnike povprašamo o prehrani, marsikdaj celo dobimo občutek, da je njihova hrana kmečka: izdatna in lahko prebavljiva, da lahko opravijo vso fizično delo, ki ga telesna vadba zahteva. Seveda je prav tako kot sama hrana tudi ključno, da jo zaužijejo ob pravem času. Rekli bi celo lahko: za vrhunske dosežke je potrebna zdrava kmečka pamet, ki pravi, da prazen žakelj ne stoji pokonci. Ko enkrat osvojimo osnovo strategije prehrane pri telesni aktivnosti, ugotovimo, da je vloga sofisticiranih, pregrešno dragih in eksotičnih prehranskih dodatkov zelo majhna in je večinoma plod marketinških prijemov farmacevtske industrije. To pa je še dodaten nauk olimpijskih iger za vsakodnevno življenje!


Svetuje mag. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij