OBVEZNA UPORABA NOVEGA EKOLOŠKEGA LOGOTIPA EU

NatisniE-pošta

Od 1. julija 2012 morajo proizvajalci hrane po dveletnem prehodnem obdobju začeti izpolnjevati nove predpise o označevanju vseh pakiranih ekoloških živilih in uporabljati ekološki logotip »eurolist« (euroleaf). Logotip je obvezen na vseh predpakiranih ekoloških prehrambenih izdelkih v državah članicah EU, ki izpolnjujejo potrebne standarde. Uporaba logotipa EU pa ni obvezna za nepakirane in uvožene ekološke izdelke. Tudi uporaba drugih zasebnih, regionalnih ali nacionalnih logotipov je še vedno dovoljena. Med drugimi zahtevami pri uporabi logotipa naj omenimo še, da morata biti v vidnem polju logotipa navedena tudi šifra nadzornega organa in kraj, kjer so bile pridelane kmetijske surovine. Živila so lahko označena kot ekološka, če je vsaj 95 odstotkov njihovih kmetijskih sestavin pridelanih ekološko. Na področju ekološke politike je bil letos sprejet tudi Sporazum o pravilih glede ekološkega vina, ki bo začel veljati 1. avgusta 2012. Februarja pa je EU podpisala še Ekološki sporazum o enakopravnosti z ZDA, ki naj bi zmanjšal administrativne ovire za ekološke proizvajalce iz EU in ZDA.

Vir: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/files/news/press-releases/IP-12-706_SL.pdf.

Primož Žerjav, pravnik

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij