POVRNITI MORAMO ZAUPANJE ČLANSTVA V ZBORNICO

NatisniE-pošta

Intervju s predsednikom Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in državnim svetnikom Cvetkom Zupančičem

S podporo zadružne Kmečke liste – društva za razvoj kmetijstva in podeželja je bil 53-letni Cvetko Zupančič, kmetovalec z Vrha pri Višnji Gori, državni svetnik, predsednik Kmetijske zadruge Stična in predsednik Komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri Državnem svetu, z zavidljivo večino glasov ob koncu junija izvoljen za novega predsednika Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) kot največje stanovske organizacije slovenskih kmetov.
S čim ste prepričali zbornične svetnike, da so v volilni tekmi s protikandidatom Slovenske kmečke zveze večinsko glasovali za vas?
Mnenja sem, da so se člani sveta zbornice naveličali istih imen, istih obrazov in predvsem delitve članov na »naše« in »vaše«. Zato so novega človeka na čelu zbornice razumeli kot osvežitev in nujno potrebo v tem času krize. Dejstvo je namreč, da v teh težkih časih, ki pestijo tudi kmetijstvo, še toliko bolj potrebujemo takšen način delovanja zbornice, njenih organov in predsednika, ki vodi k poenotenju stališč in zahtev slovenskih kmetov. Le tako namreč s svojimi stališči in zahtevami lahko tudi uspemo.


Katera je torej ključna naloga KGZS v tem času?

Prav ta, da s svojim načinom delovanja povrne zaupanje članstva zbornice. Pridobitev polnega zaupanja članstva je namreč prvi pogoj, da predsednik in predstavniki zbornice postanemo upoštevanja vredni in kompetentni sogovorniki vladi in drugim predstavnikom države. V preteklosti je bilo zelo čutiti, da najvišji predstavniki zbornice na čelu s predsednikom niso imeli moči v pogajanjih o stališčih in zahtevah zbornice, ker preprosto niso predstavljali poenotenega mnenja svojih članov.

 

Na ustanovni seji sveta KGZS


Kako razumete podporo članstva?

Tako, da bodo predlogi na posamezne zakone ali uredbe ter tudi na določena strokovna izhodišča podprti z mnenji kmetov oziroma njihovih območnih in strokovnih odborov. Upravnemu odboru zbornice morajo biti prav ta mnenja članstva ključno izhodišče za oblikovanje stališč in za odločanje. V dosedanji praksi zborničnega dela so bila po mojem osebnem mnenju stališča članov premalo upoštevana, predlogi kot podlaga za odločanje najvišjih organov in predstavnikov zbornice pa so prihajali le iz ozkih krogov posameznih skupin. Tako delovanje želim preseči.
Ko govorimo o članstvu zbornice, me zanima, ali se zavzemate za prostovoljno ali za obvezno članstvo?
Osebno se zavzemam za obvezno članstvo v KGZS, kakršno že 30 ali 40 let obstaja tudi v večini ostalih evropskih držav in kjer niti ne pomišljajo, da bi ga spremenili. Pred kratkim sem govoril z avstrijskimi kmeti, ki o tem, ali naj bo članstvo v njihovi zbornici obvezno ali ne, sploh ne razpravljajo, razmišljajo pa o tem, kako prikrajšani bi bili, če svoje zbornice ne bi imeli. Če torej pri nas že razmišljamo o teh rečeh, bi bilo smiselneje razmišljati o višini zborničnega prispevka kot o neobveznem članstvu v zbornici.

Se slovenski kmetje zavedate pomena svoje zbornice?

Prepričan sem, da se, saj bi brez strokovne podpore kmetijskih javnih služb, ki delujejo v okviru zbornice, težko delovali. Vedeti morate, da v Sloveniji približno 60 odstotkov prihodkov na kmetijo predstavljajo subvencije, zato je pomoč kmetijske stroke nujna. Vprašanje pa je, ali se dovolj zavedamo pomena zbornice, ko gre za zastopanje interesov članov. Prav v zvezi s tem je opravljenega veliko dela, ki pa dostikrat ostane neopaženo.


Kot dolgoletni zadružnik dobro poznate tudi ustroj delovanja Zadružne zveze Slovenije (ZZS). Je po vašem treba tudi sodelovanje ZZS in KGZS okrepiti?


Okrepljeno sodelovanje zbornice in zadružne zveze je po mojem mnenju nujno potrebno. Zakaj? Zbornica s svojimi službami skuša kmetom pomagati do večje kmetijske proizvodnje, vendar nastaja v tem kriznem času vse večji problem, kako pridelke in proizvode prodati. Zato se bom zavzemal, da se bo kmetijsko svetovanje okrepilo prav na področju prodaje, trženja in financ, na področjih torej, kjer kmetje doslej svetovanja niso bili deležni. Seveda pa zbornica ne bo okrepila sodelovanja zgolj z zadružno zvezo in zadrugami, temveč si bo prizadevala za tesnejše povezovanje tudi z drugimi kmetijskimi organizacijami in tudi s stroko. Končno nas kriza sili v tesnejše sodelovanje vseh, ki lahko pripomoremo, da slovensko kmetijstvo z manjšimi denarnimi vložki iztrži več.

Cvetko Zupančič osebno

Po treh desetletjih spet rad zaigra na frajtonarico.

Z ženo Marijo, štirimi otroki, med katerimi ima ena od hčera že svojo družino, in staršema živi 53-letni Cvetko Zupančič na Vrhu pri Višnji Gori, kjer gospodari na 28 hektarov veliki kmetiji. Zelo rad ima glasbo, pri petnajstih je kot samouk že pridno igral diatonično harmoniko in z narodnozabavnimi vižami razveseljeval mlado in staro. Pri triindvajsetih letih, ko si je ustvaril družino, je frajtonarico za 30 let odložil in nanjo zopet zaigral zdaj, ko je že v zrelih letih. Pravi, da je harmonikarjev samoukov pri nas še zelo malo, kar je po njegovem škoda, ker prav samouki vnašajo v glasbeno interpretacijo veliko svojega, pristnega, ne le od glasbenih inštruktorjev naučenega. Ko si vzame čas zase, se kot samotni pohodnik poda v hribe, pogosto zasavske in druge bližnje domu.

Fotografije: Damjana Stamejčič in osebni arhiv Cvetko Zupančič

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij