BREZ DRUŽINE, TRENERJA IN PRIJATELJEV USPEHOV NE BI BILO

NatisniE-pošta

Intervju z dobitnico zlate olimpijske medalje v judu Urško Žolnir

Naša zlata Urška. Dobitnica zlate olimpijske medalje v judu je sploh prva Slovenka, ki je v zgodovini olimpijskih iger v konkurenci posameznic osvojila zlato odličje. 30-letna šampionka trenira judo že od svojega desetega leta in je ves ta čas zvesta članica kluba Sankaku z Lopate pri Celju, ki ga vodi Marjan Fabjan. Urška Žolnir je prvi velik uspeh dosegla pri šestnajstih letih, ko je zmagala na evropskem mladinskem prvenstvu v judu, nato pa se je njena športna pot samo še dvigala vse do prestola olimpijske zmagovalke.

Fotografija: Portret Žolnir Urška (arhiv T. Tavčar)

 

 

Šport je zaznamoval vse vaše življenje, hkrati pa vas je gradil tudi kot osebnost. Katere so tiste osebne lastnosti, ki ste jih v vseh letih osebnih odrekanj, garanja in kolektivnega dela zavestno negovali, da ste lahko dosegali najvišje športne rezultate?

Tri so bile ključne: disciplina, želja po napredovanju in delavnost.

Fotografija: Urška Žolnir z najboljšo ekipo (osebni arhiv Urške Žolnir)

Kako je s tovarištvom in prijateljstvom v športu? Sta iskrenost in odkritost lastni športnikom ali je več hinavščine in zahrbtnosti?
S svojimi neposrednimi konkurentkami iz tujine nimam nobenih osebnih stikov in bežen pozdrav, ki si ga namenimo ob morebitnih srečanjih, je le formalnost. Povsem drugačen pa je odnos s klubskimi tekmovalkami, ki smo med seboj povezane kot velika družina, si vzajemno pomagamo in si stojimo ob strani. Sama sem bila velikokrat poškodovana in takrat so dekleta in tudi fantje iz kluba zelo pazili name, da sem lahko kljub poškodbam nemoteno trenirala. Pazili so, da niso napravili določenih kretenj, pa sem se kljub temu lahko pripravljala na tekme. Čisto zagotovo mi brez njihove pomoči in tovarištva ne bi uspelo osvojiti olimpijskega zlata.

Kaj vam je pomagalo v trenutkih porazov, s čim ste si dajali moč, da ste premagovali najtežje trenutke v športu in zasebnem življenju?
Zavedam se, da za dežjem vedno posije sonce. In od vedno je tako bilo. Hkrati pa vem, da tudi za soncem vedno pride dež.

 

Fotografija: Urška Žolnir z mamo Majdo na svetovnem mladinskem prvenstvu v Tuniziji (osebni arhiv Urške Žolnir)

 

Bi lahko dosegli vse, kar ste, brez podpore družine in prijateljev?
Dvomim, da bi uspela brez podpore družine, trenerja in prijateljev. Za doseganje vrhunskih rezultatov je kot tudi sicer v življenju za vsakega športnika in človeka najpomembnejše, da živi in se giba v pozitivnem okolju.

Za vami je izjemno uspešna športna kariera, dobesedno posuta z zlatom. Bi se danes, ko dobro poznate poti in stranpoti vrhunskega športa, še enkrat odločili za isto pot? Bi jo brez zadržkov priporočili mladim ljudem, tudi svojim otrokom?
Čeprav bi vedela, kaj vse me čaka, bi se še enkrat podala na to pot. Mladim ljudem absolutno priporočam šport predvsem kot rekreacijo. Svojim otrokom bom stala ob strani in jih podpirala pri njihovih odločitvah. Silila pa jih v vrhunski šport ne bom.

Večkrat ste dejali, da se o nadaljevanju športne kariere še niste odločili. Pa vendarle: kaj bi pomenilo, če se odločite, da boste športno pot zapustili? Boste vseeno ohranili stik s športom?
Šport je vedno bil in vedno bo moje veselje. Ne znam si predstavljati dneva brez dela in aktivnosti, zato bom tudi potem, ko bo moja aktivna športna pot končana, stremela k temu, da bo moja družina usmerjena k športu. Sicer pa se bom tudi sama podala v trenerske vode juda.

Kot vrhunska športnica ste prepotovali svet, videla ogromno tujih držav. Kaj vas je na tujem najbolj navdušilo in katere navade, ki ste jih skusili na tujem, bi v dobro naše države in naših državljanov prenesli tudi v Slovenijo?
V spominu mi bo vedno ostala Japonska. Strpnost in red sta odliki, ki jo krasita. Mislim, da bi ju rabili tudi pri nas. Začeti bi morali pri malih rečeh, na katerih bi zgradili dobre temelje za spopad z večjimi težavami. Vsi bi radi vse naenkrat. Ampak za vse je potreben čas. Jaz sem potrebovala 20 let odrekanj, da sem prišla do olimpijskega zlata. Vendar kot posameznik ne moreš narediti ničesar. Potrebna je skupina ljudi, ki stremi k enotnemu cilju.

Doma ste s podeželja, kjer ste si uredili tudi lasten dom. Kaj je tisto, kar vam je na slovenskem podeželju najbolj všeč?
Mir, zelenje, ki me obdaja, gozdovi, kmetije, živali. In občutek, da sokrajani brez pomislekov stopijo skupaj in pomagajo svojim sosedom.

Vas ni nikoli mikalo, da bi se preselila v katero od večjih mest?
Že kot otrok sem vedno rekla, da bom živela na vasi v svoji hiši. Pri nas je mir, ki je v teh stresnih časih vsakomur potreben. Enostavno si ne predstavljam življenja v mestu.

Urška Žolnir osebno
Kaj počne olimpijska prvakinja Urška Žolnir v tistih pičlo odmerjenih urah, ko se ne ukvarja s športom? »Zelo uživam v svojem domu na vasi, kjer mi velikokrat dela družbo kratkodlaka čivava, ki mi jo je po odhodu v Avstralijo prepustila sestra Suzana. Nekdaj v prihodnosti si želim večjega psa, zelo všeč mi je, denimo, francoski ovčar beauceron. Rada poslušam tudi različno glasbo, od popa do klasike in tudi narodnozabavno glasbo, ki jo izvajajo Modrijani ali Navihanke, ki so iz mojih krajev. Res pa je, da se s športom tako ali drugače ukvarjam prav vsak dan. Če ne treniram juda, pač kolesarim, veslam v športnem centru Prodnik ali tečem. Brez športa namreč pri meni ne gre.« Kaj pa stalni partner in načrtovanje družine? »Nimam partnerja, ker zanj doslej preprosto ni bilo časa. Čas zanj še pride.«

Damjana Stamejčič

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij