VINO IN ZDRAVJE

NatisniE-pošta

Jesen je tudi čas trgatve in vina. Vino, zlasti rdeče vino, pa ni samo okusna pijača, ima tudi številne za zdravje ugodne učinke.

Francoski paradoks
V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so znanstveniki ponovno opozorili na ugodne zdravstvene učinke vina. Imenovali so jih francoski paradoks in jasno prikazali, da imajo Francozi, ki so znani redni pivci te žlahtne kapljice, kljub relativno mastni prehrani manj srčno-žilnih obolenj. Razlog naj bi tičal v rosveratrolu, močnem antioksidantu, ki se nahaja v grozdju. Vino je, seveda v zmernih količinah, torej res zdravilo. Še več, v starih egipčanskih dokumentih iz več kot 2000 let pred našim štetjem je ravno vino omenjeno kot prvo zdravilo, ki ga je naredil človek. Medicinska uporaba vina ima torej res dolgo zgodovino. Ne samo, da je vino nadomeščalo vodo, ki velikokrat ni bila pitna, znana je tudi njegova vloga kot razkužilo ter pomagalo pri prebavi, zdravilo proti driski in celo brezvoljnosti ter tudi kot analgetik pri porodih. Glede na njegovo tako razširjeno in univerzalno uporabo seveda ni nič nenavadnega, da se je zelo razširila njegova zloraba ter prinesla moro in pogubo mnogih, to je alkoholizem. Negativni učinki alkoholizma so tako potisnili zdravilne učinke vina v temni kot. Šele raziskava francoskega paradoksa je ponovno obudila zanimanje resne medicinske javnosti za pitje vina.

Zdravilni odmerek vina
Kot za vsa zdravila tudi za vino velja pravilo rednega odmerka. Kar je več, sega v področje toksičnosti, pri vinu torej v zdravju škodljiv alkoholizem. Po dogovoru naj bi bil za ženske primeren »odmerek« 1 kozarec vina (okoli 150 ml) na dan, za moške pa 2 kozarca. Ta mora biti reden, seveda pa je treba uporabiti nekaj zdrave pameti in prilagoditi odmerek. Če je nekdo na primer pijan že po enem kozarcu, ni razloga za drugega, čeprav je moški. Drugi kozarec naj raje nadomesti z brezalkoholnim grozdnim sokom.
Svetuje mag. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij