VINA DELIMO NA MIRNA VINA IN PENEČA VINA OZIROMA PENINE

NatisniE-pošta

Mirna vina so vina redne trgatve in posebne trgatve oziroma predikatna vina. Slednja so vrhunska vina, ki izpolnjujejo zakonske pogoje za dodatni naziv, kot so na primer pozna trgatev, izbor, jagodni izbor, suhi jagodni izbor, ledeno vino. Mirno vino je vino, katerega notranji tlak ogljikovega dioksida v raztopini pri temperaturi 20 °C, merjen v zaprti posodi, ne presega za posamezno kakovostno stopnjo predpisanega tlaka, vendar v nobenem primeru ne več kot 1,0 bara.

Po sladkorni stopnji oziroma koncentraciji reducirajočih sladkorjev se mirna vina delijo na:
• suho vino, katerega koncentracija reducirajočih sladkorjev ne presega 9 g/l, pod pogojem, da koncentracija skupnih kislin, izražena v gramih vinske kisline na liter, ni več kot 2 grama pod koncentracijo reducirajočih sladkorjev,
• polsuho vino, katerega koncentracija reducirajočih sladkorjev presega največjo dovoljeno koncentracijo, določeno v prejšnji alineji, vendar ne presega 12 g/l, ali v primeru, da je koncentracija skupnih kislin, izražena v gramih vinske kisline na liter, več kot 7 g/l, ne presega 18 g/l,
• polsladko vino, katerega koncentracija reducirajočih sladkorjev presega največjo dovoljeno koncentracijo, določeno v prejšnji alineji, vendar ne presega 45 g/l,
• sladko vino, katerega koncentracija reducirajočih sladkorjev presega 45 g/l.


Peneče vino je pridobljeno iz vina s primarnim in sekundarnim alkoholnim vrenjem, ki lahko poteka v steklenicah ali v zaprtih posodah. Ob odprtju posode se sprosti ogljikov dioksid, dobljen izključno z alkoholnim vrenjem. Nadtlak zaradi prisotnega ogljikovega dioksida v raztopini v zaprti posodi pri 20 °C je najmanj 3 bare in ne več kot 7 barov. Peneče vino je lahko proizvedeno le iz svežega grozdja, grozdnega mošta, vina, ki je primerno za pridobivanje namiznega vina, namiznega vina ali kakovostnega vina ZGP.

Po sladkorni stopnji oziroma koncentraciji reducirajočih sladkorjev se peneča vina ali penine delijo na:
• popolnoma suho (brut nature), ki vsebuje manj kot 3 g/l reducirajočih sladkorjev,
• izredno suho (extra brut), ki vsebuje manj kot 6 g/l reducirajočih sladkorjev,
• zelo suho (brut), ki vsebuje manj kot 15 g/l reducirajočih sladkorjev,
• suho (extra dry), ki vsebuje od 12 g/l do 20 g/l reducirajočih sladkorjev,
• polsuho (sec), ki vsebuje od 17 g/l do 35 g/l reducirajočih sladkorjev,
• polsladko (demi sec), ki vsebuje od 33 g/l do 50 g/l reducirajočih sladkorjev,
• sladko (doux), ki vsebuje več kot 50 g/l reducirajočih sladkorjev.

Reducirajoči sladkorji so preostali nepovreti sladkor. Količina reducirajočih sladkorjev v vinu je količina kemijsko določenih reducirajočih snovi v vinu in se podaja v gramih na liter (g/l).

Glede na barvo ločimo:
• bela vina: mlada vina imajo več zelenkastih odtenkov, starejša vina bolj rumenkaste odtenke,
• rdečkasta vina: za vino so značilni rozasti odtenki, ki s starostjo prehajajo proti čebulni barvi,
• rdeča vina: mlada vina imajo vijolične odtenke, zrela vina so rubinaste barve.

Vina po kakovosti delimo na:
• namizno vino, ki ponavadi ni sortno, obravnavamo kot najmanj kakovostno. Grozdje za pridelavo tega vina večinoma ne doseže sladkorne stopnje, ki velja za kakovostno vino, zato mu je dovoljeno dodajati sladkor,
• kakovostno vino je narejeno iz grozdja, ki je obrano v polni zrelosti. Sladkorna stopnja grozdja se giblje med 70 in 85 Oechlsejevih stopinj. Tudi pri kakovostnih vinih je dovoljeno dodatno sladkanje,
• vrhunsko vino je vino najvišje kakovosti, pridelano iz kakovostnih sort grozdja, pridelano na najboljših legah. Grozdje, iz katerega je pridelano, je obrano v polni zrelosti oziroma prezrelosti. Sladkorna stopnja mora biti nad 85 Oechlsejevih stopinj. Vrhunsko vino se ne dosladkava.

Mali vinski slovar

  • Arhivsko vino – so posebna vina s patino časa, stara najmanj štiri leta. Ponavadi so pridelana po posebni tehniki, ki vinu daje s staranjem posebno žlahtnost.
  • Sortno vino – vino z izraženimi značilnosti svoje sorte grozdja. Jasno izražena sortnost je odvisna od letnika, tal in lege vinograda.
  • Zvrstno vino – vino iz kombinacije več sort grozdja. Ponavadi nosi ime vinorodnega okoliša ali kraja.
  • Vino s cvetlico – vino z vonjem zrelih ali arhivskih vin.
  • Vino s telesom – vino, bogato z alkoholom in ekstraktnimi snovmi, ki napolnijo usta.
  • Izbor – vino, pridobljeno iz odbranega, povsem zrelega, zdravega, nepoškodovanega grozdja.
  • Jagodni izbor – vino iz jagod s plemenito plesnijo ali prezrelih jagod, ki jih ob trgatvi posebej odberejo in ločeno predelajo.
  • Suhi jagodni izbor – vino iz posušenih, na trti zgubanih grozdnih jagod, ki jih pogosto napade plemenita gniloba. Vino ponudimo pri nekoliko višji temperaturi od 12 do 14 °C.
  • Pozna trgatev – vino, pridobljeno iz grozdja, ki je bilo pobrano pozneje od uradno dovoljenega začetka trgatve določene vrste na najboljših legah pridelovalnega območja. Za vina pozne trgatve je pomembno, da jih ne ponudimo prehladna. Optimalna temperatura je od 10 do 12 °C.
  • Ledeno vino – vino, pridobljeno iz grozdja, zmrznjenega na trti in predelanega v zmrznjenem stanju. Grozdje se lahko pobira, ko je temperatura najmanj tri dni zapored pod –7 °C.
  • Barrique – beseda barrique pomeni v francoskem jeziku sodček. Vino zori v novem, torej neovinjenem hrastovem sodu.

Po različnih spletnih in knjižnih virih povzela B. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij