VINO, DEL NAŠE KULTURE IN TRADICIJE

NatisniE-pošta

Vino gre na svoji poti od vinograda do kozarca kot človek skozi nasl1.jpgrazlična življenjska obdobja. Grozdje zori na trti, vino se razvija med alkoholnim vrenjem, doseže stopnjo zrelosti, se stara in umre. Vinska trta je del slovenske kulturne dediščine. V Sloveniji imata vinogradništvo in vinarstvo pomembno vlogo pri gospodarskem in demografskem razvoju, ohranjanju kulturne krajine, krepitvi turizma in boljši prepoznavnosti naše države v mednarodnem okolju. Vino pa ni le običajen kmetijski pridelek. Odlična vina so umetnina, ki pričajo o večtisočletni tradiciji, zgodovini, o postopkih nege, spretnosti vinarja, letnikih, sortah in drugem.

Vino se v Sloveniji prideluje v devetih vinorodnih okoliših, ki so združeni v tri vinorodne dežele, Podravje, Posavje in Primorsko. Vinorodni okoliši so: »Štajerska Slovenija«, »Prekmurje«, »Dolenjska«, »Bela krajina«, »Bizeljsko Sremič«, »Kras«, »Slovenska Istra«, »Vipavska dolina« ali »Vipava« in »Brda« ali »Goriška Brda«. Kot so v Sloveniji različne razmere za rast vinske trte, so različna tudi naša vina. V Sloveniji imamo pisano paleto vin, ki jih delimo po različnih merilih.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij