VONJ PO KUTINAH NAZNANJA MRZLE DNI

NatisniE-pošta

IZ ZAKLADNICE NARAVE
Nekdaj, ko še ni bilo na voljo toliko različnih vrst sadja, so kutine več uporabljali. Naše babice so jo polagale v omare s perilom, da je imelo svež vonj, in kuhale dišeče marmelade. Tudi košara zrelih kutin je imela svoje mesto v hiši, saj je skrbela za prijeten vonj v prostoru. Rezine kutine so polagali med zelje za kisanje.
Kutine vsebujejo veliko tanina in pektina, ki pomagata zlasti pri prebavnih motnjah. Že Grki in Rimljani so jih uporabljali kot učinkovito sredstvo proti driski. Največ se v ta namen danes uporabljajo posušena semena zrelih plodov. Kutinovo seme vsebuje v lupini veliko vodoodpornih sluzastih snovi, ki pomagajo pri vnetjih želodca in črevesne sluznice in dihalnih poti, pri preležaninah in opeklinah. Zapirajoče delujeta tudi meso kutin in presni kutinov sok. V ljudskem zdravilstvu je za zdravljenje drisk pri dojenčkih in otrocih priljubljen čaj iz listov. Pektin pomaga ustvarjati tudi dobro ravnotežje zdravega in škodljivega holesterola. Kutino lahko s pridom uporabimo tudi v kozmetiki za nego kože in ustnic ter v kulinariki za marmelade, kompote in želeje.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij