FUNKCIJA OBREDOV

NatisniE-pošta

Poznamo veliko vrst obredov. Nekateri so povezani z naravo, letnimi časi, delom na polju, drugi so lahko ideološki in so povezani v veliko nočjo in božičem, tretji z našimi osebnimi dnevi, kot je rojstni dan. Obred je dogodek, ki povezuje in ustvarja bližino. Zato družine, ki si ustvarijo svoje družinske obrede, delujejo lepše in bolj povezano. Za obred je značilno, da ima svoja pravila in svoje okvire. Kdaj se zgodi, kaj se takrat dela? Obred je lahko vsak dan. Za primer poglejmo, kako bi bilo, če večerjo spremenimo v obred. Večerja postane obred, ko se ob vnaprej določeni uri zbere vsa družina, ko je določena tema pogovora. Obred ima pomen povezovanja in nanj ne nosimo konfliktnih vsebin. Obred je lahko odhajanje v posteljo, večerna pravljica ali molitev. To so vsebine, ki med nami gradijo povezanost in zaupnost. Družine, ki v svoje življenje vključujejo smisel obreda, so bolj povezane in nudijo več varnosti. Obredi so lahko zelo kratki, kot je to lahko skupna kava, zato so izgovori, da zanje nimamo časa, res samo izgovori.

Svetuje Leonida Mrgole, Zavod Vezal

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij