NEVARNA DREVESA NA GOZDNIH ROBOVIH

NatisniE-pošta

KOTIČEK ZAVODA ZA GOZDOVE

Lastniki objektov ob gozdnih robovih nas večkrat sprašujejo, kdo je odgovoren za odstranitev nevarnih dreves, ki ogrožajo njihova življenja in objekte.
Zavod za gozdove Slovenije nima pravne podlage za odreditev poseka dreves v gozdu, če je razlog za posek zgolj dejstvo, da ta drevesa ogrožajo ljudi ali objekte. Zavod lahko posek nevarnih dreves odredi zgolj takrat, kadar lastnik nevarnega drevesa želi posekati takšno drevo in se izvede skupna izbira drevja za posek (po 17. členu Zakona o gozdovih), ter takrat, kadar so drevesa napadle žuželke ali okužile bolezni, ki ogrožajo drugo gozdno drevje (po 29. členu Zakona o gozdovih).

V drugih primerih predlagamo, da ogrožene osebe v priporočenem pismu obvestijo lastnika nevarnih dreves o grozeči nevarnosti in se z njim dogovorijo o poseku nevarnih dreves. Če bo lastnik nevarnih dreves pripravljen zagotoviti posek teh dreves, se mora pred posekom dogovoriti za skupno označitev drevja za posek z lokalno pristojnim revirnim gozdarjem Zavoda za gozdove Slovenije.
Če pa lastnik ogroženih objektov ne uspe prepričati lastnika nevarnih dreves, da zagotovi posek teh dreves, ni druge možnosti, kot da lastnik ogroženih objektov svojo pravico do varnosti doseže prek sodišča. Ogrožena oseba mora tožiti lastnika nevarnih dreves zaradi ogrožanja njegove varnosti oziroma varnosti njegovih objektov. Pravna podlaga za začetek sodnega postopka je določba 133. člena Obligacijskega zakonika. Marija Kolšek, Zavod za gozdove Slovenije

Fotografija Borut Debevc

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij