FINANCIRANJE SOCIALNIH PODJETIJ

NatisniE-pošta

V letošnjem letu uveljavljeni Zakon o socialnem podjetništvu je pripomogel, da so se banke v Sloveniji začele odzivati in prilagajati ponudbo segmentu podjetij, registriranih kot socialna podjetja. Socialna podjetja imajo pozitiven družbeni vpliv in v okviru svojih podjetniških ciljev prispevajo k družbenim ciljem, pospešujejo blaginjo v okolju, v katerem delujejo, ter niso usmerjena zgolj v povečevanje dobička. Zadruge predstavljajo najmočnejši steber družbene ekonomije in socialnega podjetništva tako v pogledu prispevanja k družbenem proizvodu kot v pogledu ustvarjanja delovnih mest. To je bilo poudarjeno tudi na nedavni konferenci Slovenija Coop2012. Sektor socialnih podjetij v Evropi predstavlja že 10 odstotkov vseh evropskih podjetij ter zaposluje več kot 11 milijonov ljudi.

Čeprav socialna podjetja pogosto prejemajo javno podporo, so za njihovo rast še vedno ključni zasebne naložbe in financiranje bank, ki podpirajo tovrstno dejavnost. Ponudba bank v Sloveniji je še skromna, vendar lahko pričakujemo, da se bo z razmahom socialnega podjetništva razširila. Cilj socialnega bančništva je nudenje finančnih sredstev in drugih finančnih storitev ustanovam in organizacijam, ki s svojim delovanjem pozitivno vplivajo na področja socialnega varstva, zdravstva, izobraževanja, ekologije, kulture, dobrodelnosti in druga. Večina produktov etičnih bank je sicer enaka produktom in storitvam, ki jih ponujajo konvencionalne banke, le da se obvezujejo k odgovornemu socialnemu, etičnemu in okoljskemu ravnanju.


Krepitev trajnostnega razvoja spodbuja tudi nastanek t. i. zelenih bank, ki posebno skrb namenjajo projektom s področja varovanja okolja, varčevanja z energijo in obnovljivih virov energije. Socialno podjetništvo, ki je prav gotovo gonilo trajnostnega razvoja, postavlja izziv vsem bankam, ki delujejo v našem prostoru. Najboljše med njimi se tega zavedajo in so nanj že odgovorile. Pripravil mag. Drago Cerovšek

Fotografija: Na konferenci Slovenija Coop2012, Zadružništvo – vektor sprememb v Evropi, so bile predstavljene tudi oblike financiranja socialnih podjetij (arhiv DBS).

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij