PREDNOSTI ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA

NatisniE-pošta

Banke svojim komitentom preko sodobnih tržnih poti ponujajo različne bančne storitve ter jim s tem zagotavljajo lažje in udobnejše poslovanje. Z uporabo elektronskega bančništva si komitenti prihranijo čas in pot do banke, vrata banke so jim odprta 24 ur na dan, vse dni v letu, predvsem pa je precej cenejše od klasičnega poslovanja na bančnih okencih. Zaradi vseh teh prednosti je elektronsko bančništvo med strankami čedalje bolj priljubljeno, prav tako se širi nabor storitev, ki jih banke ponujajo v tem segmentu poslovanja.

Elektronsko bančništvo predstavljajo bančne storitve, ki so opravljene po elektronski poti, bodisi preko bančnih avtomatov, POS-terminalov, telefonov, mobilnih telefonov ali interneta.

Zelo razširjeno in priljubljeno je poslovanje s plačilnimi karticami, ki uporabnikom omogočajo brezgotovinsko plačevanje blaga in storitev na POS-terminalu na prodajnem mestu ali preko interneta. Uporabniki plačilnih kartic imajo tako denar vedno pri roki, uporabljajo jih lahko doma in v tujini. Če pa le potrebujejo nekaj gotovine, jo lahko s plačilno kartico kadar koli dvignejo na bančnem avtomatu. Slednji poleg dviga gotovine omogoča tudi vpogled v stanje na računu, polog gotovine, plačilo univerzalnega plačilnega naloga, izpis prometa na računu, prenose med računi, uporabnik pa lahko napolni tudi svoj račun na mobilnem telefonu. Poslovanje s plačilnimi karticami tako na prodajnem mestu kot tudi na bančnem avtomatu je preprosto. Za izvedbo transakcije je treba le vstaviti kartico v napravo in vpisati PIN-številko.

Med elektronskim načinom poslovanja z banko se vedno bolj uveljavlja tudi spletno bančništvo. Čeprav ga uporabniki večinoma uporabljajo za plačevanje obveznosti preko različnih plačilnih obrazcev ter za vpogled v stanje in promet na računu, omogoča veliko več: možnost vpogleda v promet po plačilnih karticah, vezavo sredstev na računu, prejemanje izpiskov o prometu na računu, menjavo valut na računu in različna naročila storitev. Pravnim osebam nudi tudi možnost paketnega uvoza nalogov in izvoza izpiskov v standardiziranih oblikah ter uporabo SEPA-produktov, kot so množična plačila SEPA in direktne obremenitve SEPA.

V elektronskem bančništvu se uveljavlja tudi storitev izmenjave računov v elektronski obliki, t. i. e-računov. Prejemanje slednjih je v večjem obsegu zaživelo junija 2011, ko se je na nacionalni ravni oblikoval sistem E-račun, ki pravnim osebam, izdajateljem računov, omogoča posredovanje izdanih računov do končnih prejemnikov v elektronski obliki, slednjim pa naročilo na prejemanje e-računov neposredno v elektronski obliki brez dodatnih administrativnih ureditev dokumentacije pri izdajatelju e-računa. Prednost za prejemnike e-računa je tudi hitrejše izpolnjevanje plačilnega naloga, saj se ta ob prenosu računa v plačilo samodejno napolni s podatki iz prejetega računa.

Trendi na področju elektronskega poslovanja kažejo na širitev novih bančnih storitev, pri čemer je cilj celovito bančništvo, pričakovati pa je tudi izkoriščanje drugih tržnih poti, ki so šele v povojih. Kot kaže, je uporaba elektronskega poslovanja v porastu, še zlasti s prihodom nove generacije mladih uporabnikov. Pripravila mag. Brankica Prodanović

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij