SLOVARČEK BANČNIH POJMOV

NatisniE-pošta

Anuiteta – mesečni obrok. Sestavljena je iz obresti in glavnice.
Boniteta – kakovost podjetja, ki jo banke ocenijo na podlagi računovodskih izkazov podjetja. Predstavlja osnovo za pridobitev kredita.
Debetna kartica – plačilna kartica, pri kateri je tekoči račun imetnika za opravljena plačila s kartico bremenjen tekoče po obdelavi potrdila o nakupu.
Garancija – najvišja oblika jamstva. Abstraktna zaveza banke, da bo izpolnila obveznost na določen dan ne glede na to, ali je bil posel, na podlagi katerega je do garancije prišlo, izpeljan ali ne.
Glavnica – znesek, ki ga dolžnik dolguje upniku.
Hipoteka – z nepremičnino zavarovano posojilo.
Kredit – pravno razmerje med upnikom, ki da neko stvar na up dolžniku, in dolžnikom.
Kreditna kartica – imetnik s kartico plača blago ali storitev, njegovo obveznost pa začasno prevzame banka. Imetnik kartice plača porabljeni znesek šele po poteku določenega časa, zato ga banka kreditira.
Kreditna sposobnost – finančna sposobnost dolžnika, da bo kredit vrnil in plačal pripadajoče obresti. Banka jo ugotavlja na podlagi prihodkov dolžnika in jo izraža v deležu od teh prihodkov v določenem obdobju.
Kreditni pogoji – določila o trajanju, zavarovanju in drugih značilnostih kredita ter pripadajočih obrestih.
Limit – znesek najvišje dovoljene prekoračitve (negativnega stanja) na računu.
Moratorij – odlog plačila zapadlih obveznosti.
Obresti – denarno nadomestilo za uporabo določenega zneska denarja, ki ga je upnik za določen čas prepustil dolžniku.
Obrestna mera – mera za obrestovanje denarja, izražena v odstotkih. Pove, koliko denarnih enot nadomestila plačamo za vsakih 100 enot glavnice v določenem obdobju. Lahko je spremenljiva ali fiksna.
Plačilna kartica – z njo imetnik plača blago ali storitev, za znesek plačila pa mu banka, izdajatelj kartice, izstavi račun oziroma obremeni njegov račun.
Poroštvo – pri kreditiranju porok jamči, da bo dolžnik vrnil upniku glavnico in obresti.
Trajnik – trajni nalog, s katerim imetnik tekočega računa zahteva od banke, da ob določenih časovnih obdobjih iz njegovega računa nakazuje sredstva na druge račune.
Vloga – neprenosna finančna naložba v obliki računa pri banki. Z vlogo da vlagatelj banki posojilo. Vloge se delijo na vpogledne (z njimi lahko imetnik prosto razpolaga, na primer hranilna knjižica) in vezane vloge (depozit). S. V.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij