KAKŠNA JE RAZLIKA MED LIZINGOM IN NAJEMOM?

NatisniE-pošta

S finančnim lizingom postane lizingojemalec ekonomski lastnik predmeta lizinga in dobi pravico do njegove uporabe. Pravno lastništvo predmeta lizinga po poplačilu vseh obveznosti preide iz lizinške hiše na lizingojemalca. S finančnim lizingom, ki je namenjen prebivalstvu in pravnim osebam, se lahko financirajo nepremičnine, osebna in gospodarska vozila, kmetijska mehanizacija in oprema, gradbena mehanizacija, oprema delavnic in drugo. Pri obliki finančnega lizinga z višjim zadnjim obrokom so mesečni obroki nižji, ob izteku pogodbe pa mora lizingojemalec poravnati že vnaprej dogovorjeni preostanek vrednosti predmeta lizinga.

Poslovni najem je namenjen pravnim osebam, ki jih zanima predvsem uporaba predmeta najema, ne pa tudi njegov dejanski nakup. Mesečni strošek je fiksna mesečna najemnina za vnaprej dogovorjeno obdobje. Podjetja se pogosto odločajo za polni poslovni najem osebnih in lahkih gospodarskih vozil, pri katerem se mesečna najemnina izračuna glede na obdobje in število prevoženih kilometrov ter vključuje vse dodatne storitve za nemoteno uporabo vozila (registracijo, zavarovanje, servisiranje, vzdrževanje, pnevmatike, asistenco). Ob izteku pogodbe se lahko najem podaljša, predmet najema je mogoče vrniti ali odkupiti. Najem omogoča natančno spremljanje in planiranje stroškov ter zunajbilančno financiranje. Najemnik, ki je registriran davčni zavezanec, lahko uveljavlja vračilo plačanega DDV le, če za predmet najema velja odbitna postavka za davek.

Deželni najem je poslovni najem, prilagojen dejavnosti kmetov in predmetu najema. Mesečna najemnina traktorja za vnaprej dogovorjeno časovno obdobje je izračunana glede na število obratovalnih ur in zajema tudi strošek registracije. Pripravila Tina Josifovski

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij