NUMIZMATIČNI IZDELKI VSE ZANIMIVEJŠI

NatisniE-pošta

Republika Slovenija vsako leto ob različnih priložnostih izda numizmatične izdelke, ki vedno bolj zanimajo ne samo numizmatike, ampak tudi širšo javnost. Od leta 2008 so spominski in zbirateljski kovanci naprodaj izključno v 25 poslovalnicah Deželne banke Slovenije, ki jo je Banka Slovenije pooblastila za njihovo ekskluzivno prodajo.

Spominski kovanci so po dimenziji ter kemijskih in fizičnih lastnostih enaki tečajnim kovancem. Imajo skupno evropsko stran in nacionalno stran z motivom, s katerim se zaznamuje dogodek širšega mednarodnega pomena oziroma večjega pomena za Republiko Slovenijo. So plačilno sredstvo v vseh državah članicah evroobmočja in se izdajajo le ob enem dogodku na leto. Letos so vse države evroobmočja izdale spominski dvoevrski kovanec ob 10. obletnici evrogotovine. Spominski kovanci se prodajajo po ceni, ki je enaka njihovi nominalni vrednosti.

Zbirateljski kovanci se izdajajo ob največ dveh dogodkih na leto – letos jih je država izdala ob priložnostih Evropska prestolnica kulture – Maribor 2012 in 100. obletnica osvojitve prve olimpijske medalje. Zbirateljski kovanci so izdelani iz zlata, srebra ali kovin, ki jih določi Republika Slovenija. Za razliko od spominskih kovancev so zakonito plačilno sredstvo samo na območju Republike Slovenije, v drugih državah imajo le numizmatično vrednost. Zbirateljski kovanci se prodajajo po ceni, ki je praviloma višja od njihove nominalne vrednosti, odvisna pa je od tržnih cen surovin, iz katerih so kovani.

Za numizmatične izdelke se zanimajo domači in tuji zbiratelji, vedno več ljudi pa zlatnike in srebrnike kupuje kot naložbo v prihodnost ali za darilo ob različnih priložnostih. S. V.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij