STORITVE INVESTICIJSKEGA BANČNIŠTVA

NatisniE-pošta

Bančne posle delimo v dve skupini: komercialno in investicijsko bančništvo. Komercialne posle opredeljujemo kot tiste, ki poslujejo s knjižnim in papirnim denarjem, investicijski posli pa zajemajo poslovanje z vrednostnimi papirji. Posle investicijskega bančništva naprej ločimo na borzno posredništvo, upravljanje premoženja in podjetniške finance.

Bistvena naloga investicijskega bančništva je posredovanje med izdajateljem oziroma prodajalcem vrednostnega papirja in investitorjem oziroma kupcem. Posredovanje lahko poteka na primarnem trgu, kjer se trguje s prvimi izdajami vrednostnih papirjev, ali na sekundarnem trgu, kjer poteka trgovanje z že izdanimi vrednostnimi papirji. Borzno posredništvo vključuje tudi posredovanje pri združitvah in prevzemih ter izdelovanje finančnih analiz, s posredništvom pa so povezane še nekatere dodatne skrbniške storitve, ki strankam omogočajo trgovanje, kot so odprtje in vodenje računov vrednostnih papirjev, opravljanje preknjižb, izvrševanje pravic iz vrednostnih papirjev in obveščanje imetnikov o korporacijskih akcijah.

Med upravljanje premoženja štejemo upravljanje investicijskih skladov in upravljanje premoženja na individualni ravni. Investicijski skladi zbirajo sredstva z izdajanjem delnic investicijske družbe, pri upravljanju premoženja na individualni ravni pa se banka zaveže, da bo v skladu z naložbeno politiko, določeno v pogodbi, za določeno provizijo nalagala denarna sredstva stranke v vrednostne papirje.

Dejavnost podjetniških financ zajema predvsem posle, pri katerih se z izdajo različnih oblik vrednostnih papirjev zbira denar za financiranje delovanja delniških družb. V sklop podjetniških financ spada tudi finančno svetovanje, ki zajema vrednotenje podjetij, svetovanje pri prodaji deleža, svetovanje pri projektnem financiranju in podobno. Vse zgoraj navedene storitve lahko za stranke opravi ne samo borznoposredniška hiša, ampak tudi posamezne banke v Sloveniji. Pripravil Janez Ferbar

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij