NEKAJ ZA VSE, KI O BANČNIŠTVU ŽELIJO VEDETI VEČ

NatisniE-pošta

Banke predstavljajo finančno hrbtenico gospodarstva, saj zagotavljajo pretok finančnih sredstev od tistih, ki varčujejo, k tistim, ki investirajo. Zaradi negotovih razmer v gospodarstvu, ki vplivajo tudi na svetovni in s tem slovenski bančni sistem, je vse več bank začelo uporabljati konzervativni poslovni pristop, ki so mu zadružne banke sledile že v preteklosti in se je izkazal za uspešen in proti spremembam odporen poslovni model. Tudi v bančništvu postaja vse bolj jasno, da so tradicija, usmerjenost v lokalno okolje in netvegano poslovanje edina pot do dolgoročnega uspeha.

V Sloveniji danes deluje dvajset bank in tri hranilnice ter dve predstavništvi tujih kreditnih institucij. Banke so pretežno v zasebni lasti, med zasebnimi lastniki pa prevladujejo domače osebe. Tako je bila konec leta 2011 v lastniški strukturi bančnega sektorja v Sloveniji udeležba domačih lastnikov približno 60-odstotna, med slednjimi je državno lastništvo predstavljalo skoraj 23 odstotkov.

Po definiciji se banke delijo na univerzalne, ki opravljajo vse vrste bančnih poslov, in specializirane, ki se osredotočajo le na eno vrsto posla. V slovenskem bančnem prostoru večina bank deluje po univerzalnem načelu. Tako smo priča veliki pestrosti produktov in storitev, s katerimi banke nadgrajujejo svojo osnovno dejavnost, to je sprejemanje depozitov in dajanje kreditov. Med dodatne storitve štejemo na primer lizing in zavarovalne storitve, t. i. zelene produkte in numizmatiko.

Če je v preteklosti prevladoval papirni način poslovanja z banko, prihaja sedaj vse bolj v ospredje sodobno elektronsko poslovanje v vseh oblikah. Veliko novosti in prilagoditev, predvsem pa prednosti za stranke, je prinesla vključitev Slovenije v evropski plačilni sistem. Kljub številnim spremembam in novostim pa se nekaj ne bo nikoli spremenilo – vedno bo ostalo najpomembnejše zaupanje strank v svojo banko. In ohranjanje zaupanja strank je temeljna naloga bank, ki je v današnjih časih še dodatno pridobila na pomenu. S. V.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij