NOVE TEHNOLOGIJE ZBIRANJA PODATKOV O GOZDOVIH

NatisniE-pošta

KOTIČEK ZAVODA ZA GOZDOVE
Na trgu so že nekaj časa prisotne tehnologije, ki omogočajo visoko ločljiv daljinski zajem podatkov, potrebnih pri gospodarjenju z gozdovi. Ena od teh tehnologij je tudi lasersko snemanje površja iz zraka ali t. i. LiDAR.

LiDAR deluje podobno kot sonar, vendar pa namesto zvoka uporablja elektromagnetno valovanje oziroma laser. Ta vrsta daljinskega zajema podatkov med drugim omogoča posnetek konfiguracije terena in objektov iz zraka v visoki ločljivosti. Na posnetkih brez težav razločimo gozdne ceste, vlake in celo posamezna drevesa. Z ustreznimi postopki lahko gozdarji iz teh posnetkov pridobimo podatke o višini dreves in gozdnega sestoja ter posledično lesno zalogo. Za uspešen prenos teh tehnologij v prakso je treba podrobneje preučiti vse vidike njihove uporabe, prve analize pa dajo slutiti, da bodo rezultati teh snemanj nudili kakovostno podlago za racionalno odločanje in načrtovanje posegov v gozdni prostor, kot so: optimalno načrtovanje gozdnih prometnic, lažja izbira ustrezne tehnologije dela v gozdu, natančnejši izračuni stroškov dela, manjši stroški gozdne inventure in podrobnejši podatki o gozdovih nasploh. Na območju Alp sta zaradi težkih terenskih in podnebnih značilnosti načrtovanje in izvedba gozdarskih del dražji, pomen ustreznih podatkov pa toliko večji. Alpe so zato primeren poligon, v okviru katerega bomo razvili ustrezna orodja za uporabo podatkov LiDAR v gozdarski praksi. S tem namenom je Zavod za gozdove Slovenije postal projektni partner evropskega transnacionalnega projekta na območju Alp s kratico NEWFOR (www.newfor.fr).

Besedilo Luka Rebolj, Zavod za gozdove Slovenije


Fotografija: Primer grobe obdelave podatkov LiDAR (vir: Zavod za gozdove Slovenije, november 2012)

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij