FINANCIRANJE SOCIALNIH PODJETIJ

NatisniE-pošta

Januarja letos je stopil v veljavo Zakon o socialnem podjetništvu. Vlada Republike Slovenije je julija izdala Uredbo o določitvi dejavnosti socialnega podjetništva, na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pa je bil ustanovljen Svet za pripravo strategije razvoja socialnega podjetništva do leta 2015, ki pripravlja program konkretnih ukrepov. Sprejemajo se podzakonski akti, ki bodo socialnim podjetjem olajšali delovanje in razvoj.

Kot socialna podjetja se lahko registrirajo društva, zavodi, zadruge, gospodarske družbe ali druge pravne osebe zasebnega prava. Cilj socialnih podjetij ni povečevati dobiček, temveč prispevati k družbenim ciljem in pospeševati blaginjo v okolju, v katerem delujejo. Socialno podjetništvo je v Evropi že zelo razvito, pri nas pričakujemo razmah v bližnji prihodnosti.

Socialna podjetja se srečujejo s težavami pri zagotavljanju ustreznih finančnih sredstev za financiranje svojih projektov, zato so se nekatere banke v Sloveniji odzvale in uvedle posebno ponudbo, prilagojeno njihovim potrebam s področja financiranja ekološke proizvodnje hrane, obnovljivih virov energije, zelene ekonomije ter drugih projektov. Za socialna podjetja je ključno, da v začetni fazi delovanja spremljajo razpise skladov za spodbujanje socialnega podjetništva in evropskih virov za socialna podjetja.

Dejstvo je, da postaja področje socialnega podjetništva ob sedanji ekonomski in finančni krizi vedno aktualnejše, z ustrezno zakonsko in finančno podporo pa bo mogoče njegove pozitivne učinke v čim večji meri vpeljati v slovensko okolje.

mag. Drago Cerovšek, direktor PE Dolenjska pri Deželni banki Slovenije

Fotografija: arhiv DBS

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij