KRAŠKA PANCETA ŽE 16. SLOVENSKI PROIZVOD, REGISTRIRAN PRI EVROPSKI KOMISIJI

NatisniE-pošta

Evropska komisija je 8. novembra 2012 v Uradnem listu EU objavila registracijo Kraške pancete, že 16. slovenskega proizvoda, registriranega pri Evropski komisiji. Kraška panceta nosi označbo »zaščitena geografska označba«, kar pomeni, da mora biti kmetijski pridelek oziroma živilo pridelano ali predelano na določenem geografskem območju.

Kraška panceta je tradicionalen suhomesnati izdelek z značilno pravokotno obliko. Proizvedena je iz mesnate slanine prašičev, ki se za sušenje pripravi s kožo in brez reber. Pri njeni proizvodnji se uporabljajo tradicionalni postopek izključno suhega soljenja, le z morsko soljo, ter sušenje in zorenje brez toplotne obdelave, kar prispeva k njenim značilnim senzoričnim lastnostim. Mesnati del pancete je suh in čvrst. Rezino sestavljajo pretežno mesnati deli z vrinjenimi tankimi sloji slanine. Mišičnina in slanina sta čvrsto spojeni. Rezina mora biti polnega, harmoničnega vonja in sladkega neslanega okusa. Ugodne naravne razmere na Krasu, kjer se stikata blago mediteransko podnebje in mrzel celinski zrak, so omogočile ugodno sušenje in zorenje kraške pancete, zato je tradicija sušenja slanine zelo dolga. Povzeto po spletni strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Fotografija arhiv Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij