KALČKI SO PRVOVRSTNA HRANA

NatisniE-pošta

Mladi poganjki oziroma kalčki imajo v visoko hranilno vrednost, so enostavni za vzgojo ter vsestransko uporabni v prehrani. So odlična obogatitev in popestritev prehrane zlasti v času ko je na voljo manj sveže zelenjave. Vzgajamo jih lahko na kuhinjskem pultu ali okenski polici. S kalčki popestrimo solate, namaze, priloge, sendviče in druge jedi.

S procesom kaljenja semena pridobijo na hranilni vrednosti. Zlasti se poveča vsebnost vitaminov, rudnin in encimov. Tudi sicer je priporočljivo stročnice in žita pred kuhanjem namočiti vsaj za nekaj ur, da se prične proces kaljenja in poveča prehranska vrednost. S predhodnim namakanjem se precej skrajša čas kuhanja.

Za kaljenje se največ uporablja seme lucerne (alfa-alfa) in vrtne kreše. Slednja, kot tudi kalčki iz semena redkvice, gorčice, čebule in rukule so pikantnega okusa. Kalimo lahko žita, ajdo, stročnice, semena raznih kapusnic, solat, rdeče pese in sončnic. Kalčki lucerne, detelje in brokolija vsebujejo snovi, ki povečuje odpornost proti nekaterim oblikam raka, ter zavirajo osteoporozo. Kalčki lucerne znižujejo škodljivi holesterol ter spodbujajo delovanje imunskega sistema organizma.


Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij