SKOK V NOVO LETO

NatisniE-pošta

Saj poznate kakšno elektronsko sporočilo, ki ponazarja iluzije o pomenu gibanja za zdravje. Na primer tisto, ki pravi, da poštar hodi vse dneve in vseeno zboli. Da ne omenjam kita, ki plava vse dneve in je skoraj samo zelenjavo, pa je debel. Kaj šele zajec, ki vse dneve dirka naokoli, pa živi samo 10 let.

Bistvo je očem nevidno
Gornje trditve so duševni obliž predvsem za tiste, ki jim je najlepše »gibanje« sedenje ali ležanje. Ti zelo hitro opazijo večino negativnih obrazov telesne aktivnosti, najizrazitejše seveda pri tistih, ki se veliko (ali pa celo preveč) ukvarjajo s športom. Te namreč tudi najprej opazimo. Ne opazimo pa velike množice tistih, ki z zmerno telesno aktivnostjo ostajajo zdravi dolga leta. Mogoče pa poštar pretirava s hojo in je za zdravje zadosti že bistveno manj gibanja? Verjetno bo držalo ravno to. Zmerna telesna vadba je najboljša popotnica v kakovostno življenje in tudi staranje. Dirkati naokoli kot zajec pa je učinkovita bližnjica do poškodb vseh vrst. Seveda pa za zdravje sama telesna vadba ni zadosti, spremljati jo mora tudi ustrezna prehrana, ki naj bo raznovrstna in kakovostna. Mogoče je pa obilnost telesa v stilu plavajočega kita povezana z enostransko prehrano? Težava mnogih namreč ni ta, da bi jedli nezdravo, zajec njihove prehrane tiči v grmu, ki mu pravimo enolično prehranjevanje. Četudi so to na primer najbolj »zdrava« in »eko« žitarice.

Zaobljube za zdravje
Ko si za novo leto zaželite zdravja, si zato zaželite tudi pot do tega. In dobra pot sta vsekakor redna telesna vadba brez ekstremnih pretiravanj ter uživanje raznovrstne in kakovostne hrane. Pot do zdravja bo tako precej lažja!

Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, doktorica znanosti in strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij