PRIHAJA DOBA LESENIH NEBOTIČNIKOV

NatisniE-pošta

Polovica svetovne porabe energije gre na račun gradnje in delovanja stavb. Na svetu vsak dan 100.000 ljudi potrebuje nov dom. Osem odstotkov svetovnih izpustov CO2 se ustvari s proizvodnjo betona. Les je v vseh teh pogledih bistveno boljši material in kot kaže, ima pred seboj tudi prihodnost v nebotičnikih, narejenih iz lesa.

Najstarejša lesena stavba na svetu je petnadstropna in 32 metrov visoka budistična pagoda Hōryū-ji na Japonskem, ki je bila zgrajena leta 607. V deželi potresov imajo več kakor 500 zelo starih lesenih svetišč in menda sta se v zelo močnem potresu zrušili le dve, ki sta bili visoki okoli 100 metrov in sta bili tudi najvišji leseni stavbi na svetu. Z uvedbo CLT-plošč (vrsta kompozitne plošče z navzkrižno lepljenimi lesenimi vlakni) pa se lesenim stavbam obeta dobesedno polet v višine, in to predvsem na potresnih območjih. Vodilni arhitekt na tem področju je Kanadčan Michael Green, ki že išče lokacijo za svoj projekt 20-nadstropne lesene stavbe. Zanj je les tehnološko najbolj dovršen gradbeni material, vreden vsega spoštovanja. Trenutno gradijo Avstralci 10-nadstropno leseno stavbo v Melbournu, katere prihranek CO2 bo enak umiku 345 avtov s cest. Odgovor pa že pripravljajo Norvežani, ki začenjajo gradnjo 16-nadstropne lesene stavbe na severu, v mestu Kirkenes, in bo odprta leta 2014 kot promocija norveškega gozdarsko-lesnega sektorja. V svetu se lesene gradnje razvijajo in širijo izjemno hitro. Tudi naša dežela bi bila še lepša brez množice betonsko-barvastih skropucal, mar ne?

Damjan Oražem
Zavod za gozdove Slovenije

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij