KAJ SO PODREJENI DOLŽNIŠKI INŠTRUMENTI?

NatisniE-pošta

Podrejeni dolžniški inštrumenti so posebna oblika dolžniških inštrumentov (obveznic, certifikatov o depozitu ali depozitu), ki jih izdajajo banke in druge finančne organizacije (na primer zavarovalnice). Značilnost podrejenega dolga je, da ima nekatere značilnosti kapitala, zato ga finančne inštitucije lahko vključijo v izračun regulatornega kapitala, ki predstavlja osnovo za izračun količnika kapitalske ustreznosti finančne inštitucije. Bistvena značilnost podrejenega dolga z vidika investitorja je njegova podrejenost v primeru insolventnosti finančne inštitucije. Imetniki nepodrejenega dolga so v primeru insolventnosti v celoti poplačani pred imetniki podrejenega dolga, ti pa le, če je na voljo dovolj preostalih sredstev. Glede na stopnjo podrejenosti razlikujemo med različnimi oblikami podrejenega dolga, najbolj podrejene oblike pa lahko finančna inštitucija vključi tudi v okvir temeljnega kapitala. Pri slednjih inštrumentih ima finančna inštitucija tudi pravico do neizplačila obresti na podrejeni dolg in do pokrivanja izgube v breme glavnice podrejenega dolga. Z naraščanjem podrejenosti in s tem tveganja finančnih inštrumentov se povečuje tudi njihova zahtevana donosnost. A. G.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij