PREHRANSKA MODA

NatisniE-pošta

Vsak čas ima svojo »modo«. Tudi v prehrani. Modni trendi, ki nam jih ponuja modna oblačilna industrija, napadajo predvsem vsebino naše denarnice, za samo zdravje pa niso posebej škodljivi. Drugače pa je z modnimi prehranskimi muhami. Ne le da mnogokrat niso prav poceni, razne prehranske neumnosti lahko naše zdravje tudi resno ogrozijo.

Modne prehranske muhe se vrtijo na področju živil in načinov prehranjevanja oziroma diet, ki bodo rešile večino naših težav. Je modna hrana ali dieta res najboljša (vsaj tisti hip)? V roke vzamete revijo, ki ima tudi prehransko rubriko. V tej rubriki vam oseba, ki se podpiše kot prehranska terapevtka, trdi, da je najboljše, s čimer lahko zjutraj začnete dan, sok iz sveže stisnjenega korenja in še nečesa. Boste to upoštevali in nato vsako jutro še čisto krmežljavi ribali in stiskali korenček? Kaj pa boste naredili, če se vam okus korenčka upira do te mere, da vam je skoraj slabo, ko ta pripravek popijete? Boste hkrati pojedli še tabletko proti bruhanju, zato da bo zadoščeno priporočilu »terapevtke« za najboljši zajtrk? Ste pomislili, da si lahko naredite sveže stisnjeni sok iz drugega sadja ali pa celo pojeste jabolko? Ker ne bo nič narobe! Kar je v resnici pomembno, je, da vključite sadje in zelenjavo v svoj jedilnik in oboje jeste v tolikšnih količinah, da najdejo v vašem jedilniku svoje mesto vsa živila v takšnem razmerju, da bo vnos hranil uravnotežen. To je pa že čisto druga zgodba. Zgodba, ki govori o prehrani, ki podpira zdravje, in v kateri ni najpomembneje, katera živila so na našem jedilniku. Živila so le vir hranil in kar šteje za naše telo, je to, da dobi vsa potrebna hranila. Zato bo nekdo jedel kruh, drugi pa makarone in oba bosta imela zagotovljen vnos sladkorjev. Ker pa v Sloveniji menda še ni zmanjkalo korenja, očitno večina ljudi prebere navodila raznih prehranskih »terapevtov« z zrnom pameti.

Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, doktorica znanosti in strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij