S SODELOVANJEM ZA VEČJO IZKORIŠČENOST GOZDA

NatisniE-pošta

KOTIČEK ZAVODA ZA GOZDOVE

Kar 60 % Slovenije pokrivajo gozdovi, od tega jih je 75 % v zasebni lasti, 23 % v državni in 2 % v lasti lokalnih skupnosti. Na Vladi Republike Slovenije so bili konec leta 2012 sprejeti novi gozdnogospodarski načrti za obdobje od 2011 do leta 2020, ki povečujejo možni posek v slovenskih gozdovih s 5,3 milijona m3 na 6,5 milijona m3 lesa letno. Možnost za delo se odpira predvsem v zasebnih gozdovih, kjer je letno neizkoriščenega približno 2,5 milijona m3 poseka oziroma se dosega le polovična realizacija.

Če želimo vidneje stopiti na trg gospodarjenja z gozdom in gozdnimi lesnimi sortimenti v zasebnih gozdovih, moramo v povezavi z Zavodom za gozdove Slovenije načrtno pristopi k lastnikom, jih začeti povezovati in uvajati v skupinsko gospodarjenje, ki bo omogočalo celostno gospodarjenje z gozdom. Pri skupinskem gospodarjenju se s soglasjem večjega števila lastnikov gozdov izvaja gospodarjenje na večji zaokroženi površini. Stroški dela na enoto mere so manjši, večja je izbira možnih tehnologij, donosi lastnikov so lahko večji, uredijo se gozdne prometnice, izvedejo se negovalna in varstvena dela, uredijo se posestne meje. S ponudbo večjih zaokroženih sečišč in drugih delovišč v gozdu se postavijo pogoji za rast novih podjetij, ki se ukvarjajo z izvajanjem del v gozdovih, postavijo se pogoji za primarno, sekundarno in terciarno predelavo lesa in izkoriščanje lesnih ostankov. Vse skupaj se odraža v negovanih gozdovih, zadovoljnih lastnikih, višjih donosih gozdov in ponudbi lesa, ki se lahko uporabi v lokalnem okolju. Bliža se leto 2016, ko bodo prenehale 20-letne koncesije za izkoriščanje državnih gozdov, podeljene leta 1996, kar lahko predstavlja priložnost tudi za zadruge. Zadruge in Zadružna zveza Slovenije imajo zaradi dobre organiziranosti, terenske pokritosti, tradicije in zaupanja, ki ga uživajo pri lastnikih gozdov, priložnost, da se aktivneje vključijo v gospodarjenje z gozdom, trgovino z lesom, predelavo in dodelavo lesa, organizacijo gozdno-lesne verige ter prodajo izdelkov iz lesa, kar vse bi se odražalo v povečani predelavi lesa na lokalni ravni, možnostih za dodatni vir zaslužka in bi predstavljalo kamenček v mozaiku ohranjanja poseljenosti podeželja.

Besedilo in fotografija Jošt Jakša, Zavod za gozdove Slovenije

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij