NOVELA ZAKONA O JAVNEM NAROČANJU

NatisniE-pošta

Prejeli smo vprašanje glede novele Zakona o javnem naročanju, sprejete konec leta 2012, ki uveljavlja olajšavo, da ob določenih pogojih ni potrebna objava ne samo v Uradnem listu Evropske unije, temveč po novem tudi ne na portalu javnih naročil, kar, kot ste zapisali, »naj bi pomenilo, da lahko javni naročniki (npr. šole, vrtci) sklope, katerih vrednost je manjša od 80.000 EUR, in naročila, ki skupno niso vredna več kot 20 % vrednosti vseh sklopov, naročijo direktno pri ponudnikih brez postopkov javnega naročanja. Predstavljamo obširnejše tolmačenje te nove vsebine.

Po dopolnjenem besedilu 14. člena Zakona o javnem naročanju se v primeru, ko je na podlagi informacij o nabavah podobnega blaga mogoče sklepati, da gre za naročila, ki se lahko oddajajo istočasno v ločenih sklopih, upošteva skupna ocenjena vrednost vseh sklopov glede na mejno vrednost, od katere dalje je treba objaviti javno naročilo v Uradnem listu EU. Če je skupna vrednost sklopov enaka ali večja od mejne vrednosti, od katere dalje je treba objaviti javno naročilo v Uradnem listu EU, se za oddajo vsakega posameznega sklopa uporabljajo določbe Zakona o javnem naročanju, ki veljajo za naročila, katerih vrednost je enaka ali večja od mejne vrednosti, od katere dalje je treba objaviti javno naročilo v Uradnem listu EU. Naročnik pa lahko odstopi od upoštevanja pravila za objave v Uradnem listu EU v zvezi s sklopi, katerih ocenjena vrednost brez DDV je manjša kakor 80.000 EUR, če skupna vrednost teh sklopov ne presega 20 % skupne vrednosti vseh sklopov. Novela je v bistvu poenostavila postopke javnega naročanja tako, da je dosledno in celovito prevzela določbo iz 9. člena Direktive 2004/18/ES.

dr. Franci Avsec, pravnik

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij