»BIOEXPERIENCE« – EKOLOŠKA KULINARIKA TUDI V TURIZMU

NatisniE-pošta

V okviru projekta »Bioexperience« Center za zdravje in razvoj Murska Sobota pripravlja različne recepte, ki v svoji osnovi ponujajo domačo, predvsem pa ekološko kulinariko Pomurja. Namenjeni so rabi v gostinstvu, ki bi tako še bolj ponudilo pristno, a tudi zdravo domačo kulinariko. Za vas smo pripravili recept za pirin kruh.

Žitarice so osnova človeške prehrane in idealen obrok, saj vsebujejo veliko vitaminov in mineralov in skoraj nič kalorij. Žitarice so nasitne in hranljive, poleg tega pa zmanjšujejo tudi tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni in debelost. Med prve gojene žitarice spada pira, ki je stara vrsta pšenice in so jo uporabljali že pred 10 tisoč leti. V zadnjih desetletjih so piro ponovno odkrili predvsem ekološki pridelovalci hrane. Piro lahko uporabljamo na različne načine, moka je zelo uporabna za pripravo peciv in kruha.

PIRIN KRUH – RECEPT
70 dag pirine moke
30 dag polnovredne graham moke
1 dl olja – lahko tudi brez
4 dag kvasa
1 žlička soli
približno 6 dl mlačne vode

Iz vseh sestavin zamesimo srednje gosto testo in pustimo, da vzhaja. Ponovno ga pregnetemo in oblikujemo hlebček. Pustimo, da vzhaja, ga namestimo v pekač, premažemo z mrzlo vodo, zarežemo po površini in postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 °C. Čez 5 minut zmanjšamo temperaturo in pečemo 50 minut. Vročega premažemo z mrzlo vodo in ga zavijemo v prtič. Dober tek!

Pripravila Silva Nemeš

Fotografija: Arhiv CZR

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij