110 LET KMETIJSKEGA ZADRUŽNIŠTVA V NAKLEM

NatisniE-pošta

Kmetijsko zadružništvo v Naklem praznuje 110 let. Alpski značaj gorenjske pokrajine je že od nekdaj usmerjal njene prebivalce v živinorejo in prirejo mleka. Z izboljšanjem prometnih povezav pa se je še povečalo zanimanje za mleko in mlečne izdelke pri trgovcih iz Trsta, Opatije in Dunaja. Težke razmere so povezale kmete v interesu, da bodo s skupnim nastopom na trgu lažje tržili svoje izdelke. Vse to so bili razlogi, da je bila na območju današnje zadruge leta 1903 ustanovljena Mlekarska zadruga v Naklem, ki je v prvem letu svojega delovanja povezala 27 članov, ki so na dan oddajali 200 litrov mleka. Mlekarska zadruga je med prvo in drugo svetovno vojno doživljala vzpone in padce ter bila večkrat preimenovana. V letu 1948 je bila ustanovljena Kmetijska zadruga Naklo kot pravna naslednica Mlekarske zadruge.

Danes je glavna dejavnost Kmetijske zadruge Naklo odkup mleka in živine. Zadruga letno ustvari 3 milijone evrov prihodkov, večino z odkupom mleka, saj letno odkupi več kakor 8 milijonov litrov mleka. Zadruga združuje 109 članov in ima dve zaposleni, v lasti pa ima 110 ha njih ter 83 ha travnikov in pašnikov.


Janko Jeglič, predsednik upravnega odbora KZ Naklo: »V vseh letih od ustanovitve zadruge je kmetijsko zadružništvo koristno služilo tako kmetom zadružnikom, kmetijskim proizvajalcem, zaposlenim v zadrugi kot širši družbeni skupnosti. Kmetijska zadruga Naklo bo tudi v prihodnje skrbela za redni odkup kmetijskih pridelkov svojih članov ter za ustrezno zastopanje svojih članov v združenjih in skupnostih.«

Fotografija Jeglič Janko predsednik zadruge

Fotografiji arhiv KZ Naklo

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij