NJENO VELIČANSTVO KOPRIVA
Velika kopriva (Urtica dioica) je kraljica med zdravju koristnimi rastlinami. Uporablja se v domačem zdravilstvu in je vsestransko uporabna zelenjava. Njen pozitivni vpliv na organizem je vsestranski, saj deluje krepčilno in čistilno. Nabiramo vse dele rastline skozi vse leto. Najbolj dobrodošle pa so koprive spomladi, ko še ni na voljo dovolj druge zelenjave. Koprive so bogat vir rudnin. Vsebujejo petkrat več kalcija kot kravje mleko in toliko železa kot špinača.
Čaj iz kopriv prežene pomladno utrujenost in nerazpoloženje. Koprive pomirjajo in krepijo odpornost. Dobro vplivajo na ožilje, prebavo in presnovo ter žleze. Pomagajo pri preveliki količini sladkorja v krvi. Pater Ašič priporoča koprive tudi pri slabokrvnosti, gripi, obrabi hrustanca, revmatizmu, jetrnih, žolčnih, vraničnih in želodčnih bolezni, pri oboleli trebušni slinavki in težavah v ustni votlini. Koprive so vsestransko uporabne v kulinariki za pripravo omak, juh in čajev. Iz svežih kopriv lahko stiskamo sok. Poparek iz kopriv je odličen za nego las, ker odpravlja prhljaj in krepi lase, ter tudi za nego kože. Koprive so nepogrešljive tudi na vrtu kot naravno gnojilo in škropivo proti listnim ušem.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu