ODRAŠČANJE JE PREIZKUS PRETEKLEGA DELA STARŠEV

NatisniE-pošta

Obdobje adolescence prinaša staršem veliko vzgojnih dilem, ki so najpogosteje povezane z ohranjanjem ubogljivosti odraščajočih otrok, ki so se čez noč iz poslušnih in pridnih otrok spremenili v uporniške, svojeglave, trmaste, brezbrižne. Življenje z njimi v hipu postane težavno za celotno družino. Starši imajo občutek, da so se vsa vzgojna načela in dosežki spremenili v svoje nasprotje. In vsak poskus, da bi se pogovorili in vzpostavili odnos, se ponesreči v nesramno jezikanje, v prepir, v umik in dolgotrajni molk, v medsebojno zmerjanje, poniževanje, agresivne izbruhe ali nasprotovanje.
Starši se sprašujejo, kaj so zagrešili, kje so storili napako, obupano iščejo najrazličnejše načine, da bi z otroki vzpostavili odnos, kjer so se počutili varno.

Mnogo staršev ni nič zgrešilo, samo ne znajdejo se v vlogi staršev z najstnikom, ki ga je treba počasi postaviti v samostojnost in na svoje noge. Še vedno verjamejo, da jim bo otrok vse povedal, da bodo lahko njegovi prijatelji. Vendar v družinah, kjer so vloge jasne, starši ne morejo biti otrokovi prijatelji. In tako je prav. Prijatelje in zaupnike mora najstnik najti v svetu zunaj družine, ker je to opora k lažji osamosvojitvi.

Svetuje Leonida Mrgole, Zavod Vezal

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij