VSAKODNEVNA HRANA

NatisniE-pošta

Ali kdaj zvečer pomislite, kaj ste si ta dan naložili na svoj krožnik. Vsebina vašega krožnika je namreč vaš dnevni energetski in hranilni vnos, ki podpira delovanje vašega telesa. V zdravju in bolezni!

Prehranske potrebe so različne
Ker potrebe telesa niso enake, kadar je telo zdravo in ko zboli, je vsaj v nekaterih podrobnostih različna tudi priporočena prehrana za zdrave in bolnike. Te podrobnosti pa so lahko ključne tako za varovanje zdravja kot tudi za uspešno zdravljenje bolezni. Delo namreč deluje na hranila in ne na zdravila ...

Osnovna prehranska navodila za zdravje
Dokler smo zdravi, na svoj krožnik naložimo raznovrstna in kakovostna živila. Raznovrstna pomeni, da so uravnoteženo zastopani viri vseh treh glavnih hranil. Sladkorji ponujajo hiter bencin za delo našega telesa in ga zlasti potrebujejo celice imunskega sistema in možganov. Beljakovine omogočajo rast in obnovo, nekatere aminokisline pa so tudi pomembni regulatorji presnove. Zato beljakovine ne smejo manjkati v nobeni prehrani. Maščobe pa predstavljajo dolgotrajen vir energije in so hkrati tudi pomemben strukturni del številnih molekul v telesu, tudi hormonov. Zato brez zmerne količine maščob ne gre. Če boste uživali raznovrstno prehrano, boste poskrbeli, da bo tudi vnos vitaminov in drugih mikrohranil zadosten. Kakovostna prehrana pa predvsem pomeni, da živil ne zmrcvarimo s predelavo in da je hranilno bogatejša hrana pridelana lokalno.

Kaj pa prehrana za bolnike? Na splošno nekoliko bogatejša z beljakovinami, a o tem naslednjič.
Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, doktorica znanosti in strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij