SORAZMERNI DEL LETNEGA DOPUSTA IN REGRESA

NatisniE-pošta

V veljavo je 12. aprila 2013 stopil nov Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1, Uradni list RS, št. 21/2013), ki vsebuje kar nekaj pomembnih novosti. Med drugim prinaša spremembe pri izrabi letnega dopusta in regresa.

Delavec ima namreč pravico do celotnega letnega dopusta v letu le, če je zaposlen neprekinjeno v celotnem letu, bodisi pri enem ali pa pri več delodajalcih. Sorazmerni del dopusta pa se mu v nasprotnem primeru odmeri tako, da pridobi 1/12 letnega dopusta za vsak mesec trajanja delovnega razmerja. Enako velja tudi za regres. Prej je veljalo, da je imel delavec pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu v treh primerih: kadar v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta, kadar mu je prenehalo delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta, in kadar mu je delovno razmerje v tekočem koledarskem letu prenehalo pred 1. julijem.

Manca Petelin, pravnica

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij