STROČNICE SO KAKOVOSTNA BELJAKOVINSKA HRANA

NatisniE-pošta

Fižol, bob, leča, stročji fižol, grah in čičerika so bili v naših krajih nekdaj pomemben vir hranil, sojo pa v naših krajih uporabljamo šele v zadnjih desetletjih. Stročnice so najbolj zdrav in najcenejši vir beljakovin. Vsebujejo ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine in malo maščob. Številne raziskave priznanih institucij so dokazale, da stročnice dobro vplivajo na zdravje in ščitijo organizem pred številnimi kroničnimi boleznimi: so dobra preventiva pri boleznih srca in ožilja ter sladkorno boleznijo tipa 2, znižujejo holesterol, uravnavajo krvni sladkor in visok krvni tlak, zmanjšujejo telesno težo, lajšajo zaprtje in zmanjšujejo tveganje za nastanek raka.
Mnogi se stročnic izogibajo, ker napenjajo. Tej težavi se izognemo s pravilno pripravo in uporabo začimb. Pred kuhanjem jih namakamo najmanj 24 ur ali pa kalimo do dva dni, da poženejo do en centimeter velike kalčke. Kaljene stročnice so hitreje kuhane in lažje prebavljive. Med namakanjem in kuhanjem vodo vsaj dvakrat menjamo ter dodamo začimbe, kot so majaron, origano, kumina in timijan. Stročnice so v kulinariki vsestransko uporabne. Uporabimo jih lahko za juhe, enolončnice, samostojne solate ali dodatek k solatam, polpete in okusne namaze.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij