PREHRANA BOLNIKOV

NatisniE-pošta

V zadnjem času opažam, da smo enostavno pozabili, da je za zdravje in podporo organizmu med boleznijo pomembna predvsem osnovna prehrana. Brez dobre osnovne prehrane: raznovrstne in kakovostne enostavne vsakodnevne prehrane je nemogoče podpreti telo, ki je zdravo, kaj šele, ko zbolimo. Tako me vedno znova presenetijo pisma, kot je naslednje: »Pred kratkim so očetu postavili diagnozo raka. Ker si vsi želimo, da bi obsevanja in kemoterapije kar najboljše prestal, vas prosim za nasvet. Seveda bomo poskrbeli za primerno prehrano, kljub temu pa smo razmišljali o nakupu izdelkov za razstrupljanje organizma (našteti trije izdelki), krepitev imunskega sistema (našteti štirje izdelki), dodatek k obrokom (napisano prehransko dopolnilo znanega proizvajalca z dobrim marketingom).« Omenjena je še spletna povezava do teh izdelkov in vprašanje, ali je kaj od tega mogoče dobiti na recept.

Ob takšnih pismih najprej globoko zajamem sapo in se skušam postaviti v vlogo pisca, ki bi res rad najboljše in ne razume, da je najboljše za bolnike tudi najbolj enostavno. Predvsem je pomembno, da jé zadosti in da, če niso ravno ledvični bolniki (praktično edina izjema), jedo beljakovinsko bogato hrano. Ob tem se moramo zavedati, da je tudi meso dober vir beljakovin.
Na prehranske dodatke pa lahko, dokler bolniki zadosti jedo, enostavno pozabimo. Bistvena je polnovredna hrana, o dodatkih se začnemo pogovarjati šele, če ima bolnik prehranske težave in hujša. A takrat potrebuje strokovno svetovanje usposobljenega dietetika. Vsekakor pa se podpora telesu med boleznijo ne rešuje po internetu in spletnih nakupih.

Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, doktorica znanosti in strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij