ZAČIMBE SO NAJBOGATEJŠI VIR ANTIOKSIDANTOV

NatisniE-pošta

Ob poplavi prehranskih dopolnil z eksotičnimi imeni pogosto pozabljamo, da nekatere začimbe vsebujejo veliko več antioksidantov. Tako na primer klinčki in cimet vsebujejo trikrat več antioksidantov kot jagode akai in desetkrat več kot jagode goji. Poleg klinčkov in cimeta vsebujeta veliko antioksidantov tudi origano in kurkuma, od listnatih začimb pa peteršilj in bazilika. Začimbe danes v prehrani premalo uporabljamo. Včasih so jih zelo cenili in poznali njihov pozitiven vpliv na zdravje. V živilski industriji so jih izpodrinile umetne arome, ki so se pritihotapile že v marsikatero kuhinjo.
Začimbe lahko podobno kot zdravilna zelišča uporabljamo kot pomoč pri različnih težavah. Lahko jih uporabimo kot dodatek jedem, iz njih pripravimo aromatične čaje, ki nas bodo pogreli v mrzlih dneh. Ker pa s toplotno obdelavo izgubijo dobršen del svojih dobrih lastnosti, je bolje, da jih namakamo v topli vodi in pripravimo osvežujoče napitke. Klinčki so se v ljudski medicini uporabljali za zdravljenje zobobolov in migren. Dobrodejno vplivajo na želodec in prebavo. Pomagajo tudi pri težavah z visokim tlakom. Cimet deluje antiseptično, ugodno vpliva za srčno-žilni sistem, zmanjšuje holesterol, uravnava krvni sladkor, krepi imunski sistem in izboljšuje spomin.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij