ZIMSKA DEHIDRACIJA

NatisniE-pošta

Dehidracijo ponavadi povezujemo z vročim vremenom. A vroči letni časi so že daleč za nami, zato zelo redko pomislimo na dehidracijo, ki je v zimskem času še vedno in enako nevarna. Ste že kdaj pomislili, da vas zebe zato, ker ste dehidrirani?

Dehidracija: Dehidracija dobesedno pomeni »ob vodo«. Torej, našemu telesu primanjkuje vode, ker smo je preveč izgubili ali pa je vnos tekočine premajhen. V zimskem času smo izpostavljeni dehidraciji, če smo na prostem na mrazu in v ogrevanih prostorih, ki so pravi toplotni udar za naše telesne zaloge vode. Telesno vodo izgubljamo z dihanjem, odvajanjem vode in blata ter preko kože z znojenjem. Izgube z znojenjem so še posebej izrazite, ko nam je vroče v preveč zakurjenih prostorih ali pod pretoplimi bundami. Če smo preveč dehidrirani, več kot dva odstotka, ni motena samo naša telesna zmogljivost, težave imamo tudi z miselnimi funkcijami.

Mraz: Dehidracija pri telesni aktivnosti na prostem v mrzlih zimskih mesecih nastopi zelo hitro. Že za ogrevanje mrzlega zraka v dihalih porabimo veliko tekočine. Prav tako na mrazu zelo težko »zadenemo« pravo količino oblačil. Ker pa mrzle temperature okolja niso ugodno okolje za pitje, se pri telesno aktivnih med zimskimi športi zelo hitro pojavi dehidracija. Zato je treba pri aktivnostih na prostem piti. Tudi če nam ne ustreza.

Topli prostori: Praviloma je temperatura zaprtih prostorov pozimi višja kot poleti in je toplotna obremenitev posledično večja. Pa ne samo večja, ogrevani zrak je namreč ponavadi tudi zelo suh in za njegovo vlaženje pri dihanju potrebujemo dodatno tekočino.
Pozimi torej pijte! Tako boste preprečili dehidracijo in njene zdravju nevarne posledice. Pa tudi zeblo vas bo manj!
Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, doktorica znanosti in strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij