kAJ JE OSEBNA SLUŽNOST?

NatisniE-pošta

Po Zakonu o davku na nepremičnine je davčni zavezanec za nepremičnine, na katerih je v zemljiško knjigo vpisana osebna služnost na celotni nepremičnini, fizična ali pravna oseba, imetnik osebne služnosti. Bralec sprašuje, kaj je osebna služnost in katere služnosti ureja zakonodaja?
Po Stvarnopravnem zakoniku je osebna služnost pravica določene osebe, da uporablja tujo stvar ali izkorišča pravico in traja najdlje do imetnikove smrti. Če je osebna služnost ustanovljena v korist pravne osebe, čas njenega trajanja ne sme presegati 30 let. Osebne služnosti so:
1. užitek, ki daje pravico uporabljati in uživati tujo stvar ali pravico tako, da se ohranja njena substanca,
2. raba kot pravica uporabljati tujo stvar v skladu z njenim gospodarskim namenom za potrebe imetnika služnosti tako, da se ohranja njena substanca, in
3. služnost stanovanja kot pravica uporabljati tuje stanovanje ali njegov del za potrebe imetnika služnosti in njegove družine tako, da se ohranja njegova substanca.

dr. Franci Avsec, pravnik

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij