ODLIČNOST PRI GOSPODARJENJU Z GOZDOVI

NatisniE-pošta

KOTIČEK ZAVODA ZA GOZDOVE

Zavod za gozdove Slovenije v decembru vsako leto podeli priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov v Sloveniji, po enemu iz vsake od 14 območnih enot zavoda. Letošnji izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov je bil že štirinajsti po vrsti, saj prireditev poteka od leta 1999.
Izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov in podelitve priznanj je namenjen promociji dobrega gospodarjenja z zasebnimi gozdovi in priznanju dobrega dela lastnikov gozdov. V Sloveniji je trenutno okrog 75 odstotkov skupne površine gozdov v zasebni lasti. Skupno število lastnikov gozdov ocenjujemo na več kot 300.000, s solastniki vred pa več kakor 460.000. Zasebna gozdna posest je v Sloveniji večinoma zelo razdrobljena. Prejemniki priznanj s svojim delom in odnosom do gozda izkazujejo vrednote dobrega gospodarjenja z gozdom: tesno življenjsko povezanost z gozdom, strokovno izvedbo del v gozdu, spoštovanje večnamenske vloge gozdov, prizadevanje za varno delo v gozdu, skrb za ustrezno varnostno opremo in nenehno lastno usposabljanje.
Letošnja podelitev priznanj za najbolj skrbnega lastnika gozda na posameznih območnih enotah Zavoda za gozdove Slovenije je potekala sredi decembra v Rokodelskem centru Ribnica. Priznanja so prejeli naslednji lastniki gozdov: Agrarna skupnost Čezsoča, Miha Klinar, Andrej Markun, Matevž Treven, Jožef Iskra, Mirko Žagar, Franc Jaklič, Vinko Klaužar, Stanislav Brglez, Franc Sovič, Mirko Meh, Slavko Širec, Gozdna urbarialna skupnost Dobrovnik in Agrarna skupnost Divača. Gozd pomeni eno od ključnih razvojnih priložnosti Slovenije, skrbno delo lastnikov gozdov pa je pri uresničitvi te priložnosti odločilen dejavnik. Od lastnikov gozdov sta v veliki meri odvisni kakovost in intenzivnost gospodarjenja z zasebnimi gozdovi, s tem pa tudi večja in smotrna raba lesa v Sloveniji.

Fotografija Janez Konečnik: Letošnji najbolj skrbni lastniki gozdov (skupaj z nekdanjim direktorjem ZGS Ivom Troštom, županom Občine Ribnica Jožetom Levstekom in podpredsednikom Sveta ZGS Francem Prelesnikom)
mag. Andrej Breznikar, Zavod za gozdove Slovenije

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij