POMLADANSKA OPRAVILA NA VRTU

NatisniE-pošta

April ali mali traven je prvi pravi pomladanski mesec. V tem času cepimo sadno drevje in trto. Ko dopušča vreme, lahko sejemo in sadimo že večino vrtnin v ustrezno zrahljano in pognojeno zemljo. Na prosto že lahko sejemo in sadimo odpornejše vrtnine, kot so radič, čebula, šalotka, česen, korenje, grah, glavnata solata, špinača, sladki janež, zgodnji fižol in zgodnji krompir. V zaboje, lončke in tople grede sejemo in sadimo občutljivejše vrtnine: kumare, jedilne buče, sladko koruzo, zgodnje zelje, ohrovt, redkvico, brstični ohrovt, papriko, jajčevce, melone, blitvo, rdečo peso, zeleno, por in cvetačo. Paradižnik presadimo v večje lončke in jih postavimo v toplo gredo, da se utrdijo.

Zelišča v posodah presadimo ali jim po potrebi zamenjamo vrhnjo plast zemlje. S potaknjenci razmnožujemo rožmarin, sivko, meliso, pelin in žajbelj. Nabiramo cvetove regrata in trobentic in jih sušimo za čaj.

Sadimo ribez, kosmulje in robide. Robidam odstranimo stare poganjke, mlade pa speljemo po špalirjih. Razmnožujemo jagodičevje z grobanjem. Sadimo vrtnice in potonike ter posadimo čebulice gladijol in gomolje dalij. Travo dobro prezračimo, temeljito pregrabimo in na mestih, kjer je redka, posejemo na novo. Ko odcvetita forzicija in japonska kutina, ju lahko obrežemo.

Maj ali veliki traven je mesec ljubezni. Sonce je že precej toplo, vendar naj nas toplota ne zavede. Do ledenih mož oziroma sredine maja je še nevarnost pozebe. V drugi polovici maja na prosto sadimo oziroma presajamo kumare, bučke, papriko, buče, sladko koruzo, krompir, paradižnik, fižol, rukolo, gomoljno zeleno in melone. Po presajanju jih v začetku zaščitimo pred soncem, mrazom in vetrom. Na prosto lahko sejemo zelišča, kot so ajda, šetraj, majaron, bazilika, kreša, gorčica, ko se zemlja ogreje, tla pokrijemo z zastirko, da se ne bodo prehitro izsušila.


Mlada drevesa okopljemo, prvo leto jim odstranimo plodove, da ti ne bi preveč izčrpali rastočega drevesa.


Staro ime meseca junija ali rožnik pove, da je to mesec cvetenja. V tem mesecu se začne poletje, z njim pa nastopi tudi vročina. Sejemo solato, endivijo, radič ter presajamo pozno zelje, ohrovt, por, zeleno na končna mesta (kjer smo pospravili zgodnje solate). Paradižnikom odstranjujemo stranjske poganke, da gre hrana v plodove, glavni poganjek pa prevezujemo k opori. Kumaram in bučkam odščipnemo vršičke po petem listu, da se bodo bolj razrasle. Krompir, fižol, zelje okopljemo in osipamo, saj s tem tudi izboljšamo zračnost tal, rastline pa so bolj sposobne vezati vodo, ki jo potrebujejo za rast. Če poskrbimo, da so naše rastline krepke, bo možnost za rast plevelov manjša. V času rasti poskrbimo za preventivno zaščito rastlin pred boleznimi in škodljivci. Uporabimo lahko tudi zeliščne pripravke. Na voljo je tudi dovolj sredstev za krepitev in varstvo rastlin, ki so dovoljena v ekološki pridelavi. Nabiramo cvetove bezga, pobiramo zelišča. Posladkamo se lahko že tudi s prvimi češnjami in jagodami, obiramo pa tudi ribez in kosmulje. M. A. in J. P.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij