ZDRAV KOT DREN

NatisniE-pošta

Te besede slišimo kdaj od starejših ljudi, vendar danes marsikdo ne ve več, kaj ima dren opraviti z zdravjem. Le redki zeliščarji še uporabljajo rumeni dren. Pri drenu je učinkovit ves nadzemni del rastline. Spomladi, kmalu zatem, ko skopni zadnji sneg, dren zacveti s socvetji drobnih rumenih cvetov. Cvetoče vejice so ponekod v Sloveniji sestavni del butar ali presmecev, ki so značilni za cvetno nedeljo in ki po ljudskem verovanju prinesejo obilen pridelek in ščitijo dom. Drenov čaj krepi življenjske sile in telesne moči ljudi in živali ter ugodno vpliva na rast, cvetenje in večji pridelek rastlin.

Čaj iz listov in lubja ugodno vpliva na ščitnico, zato se izboljša cirkulacija in z njo tudi delovanje vseh žlez in organov. Sveta Hildegarda je priporočala kopel iz lubja, lesa in listov drena pri revmatizmu in putiki. Drenova krema se uporablja za mazanje manjših ran, v kozmetiki pa za obnovo kože in odpravljanje gub. Čaj iz listov drena povišuje želodčno kislino. Plodovi drena – drnulje so bogat vir vitamina C, pektina in rudnin. Ljudsko zdravilstvo uporablja drnulje pri vnetju sluznic, vročini in za znižanje krvnega tlaka. Iz drnulj lahko pripravimo čaj, marmelado ali sok.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij