ODZIVNOST STARŠEV

NatisniE-pošta

Starši smo otroku od rojstva naprej osebe, ki z načinom svojih odzivov določamo pomen vseh dogodkov in oblikujemo razvoj otrokove osebnosti. Smo najpomembnejše bližnje osebe z močjo, da spodbujamo ali zaviramo razvoj posameznih otrokovih vedenj ali psihičnih funkcij. Pri tem velja pravilo, ki določa bistvo vzgojnega vpliva: otroci nas ne poslušajo, ampak nas opazujejo.

Z načinom odzivnosti lahko starši pri otroku oblikujemo več vrst izkušenj, vse pa sooblikujejo način našega medsebojnega stika, kar je temelj za možnost vzgojnega delovanja. Varne izkušnje pomenijo, da otroka slišimo in mu v odzivu damo dovoljenje za obstoj njegovega sveta, za obstoj njegovih načinov doživljanja in mišljenja, da ga opazimo. Pomeni tudi, da poznamo njegove razvojne potrebe in jih sprejemamo. To ne pomeni, da se z otrokom strinjamo in mu dopuščamo vse po vrsti. Gre le za dovoljenje, kako on doživlja in vidi svoj svet. Ob taki odzivnosti lahko otrok razvije zdrav odnos, je radoveden, samozavesten, igriv, prevzame odgovornost in se zaveda, da je lastnik svojega sveta.

Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal
Fotografija: arhiv Zavod Vezal

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij