OSEBNO DOPOLNILNO DELO

NatisniE-pošta

Bralka sprašuje, ali Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno omejuje znesek prihodkov, ki jih lahko prejme posameznik od osebnega dopolnilnega dela.


Odgovor: Po 13. členu novega Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1, Ur. l. RS, št. 32/2014) prihodek iz naslova osebnega dopolnilnega dela v posameznem polletju koledarskega leta v seštevku ne sme presegati treh povprečnih mesečnih neto plač v Republiki Sloveniji v preteklem koledarskem letu. Po prehodni določbi 36. člena ZPDC-1 se določbe 12. do 16. člena zakona, torej tudi omenjena določba 13. člena, začnejo uporabljati 1. januarja 2015, dotlej pa se po prehodnih določbah 34. člena ZPDC-1 uporabljajo določbe dosedanjega zakona.
Po 12. členu Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC) iz leta 2000, na katerega odkazuje novi zakon za prehodno obdobje do 31. decembra 2014, pa se osebno dopolnilno delo lahko opravlja med drugim pod pogojem, da letni prihodki iz naslova tega dela ne presegajo minimalne letne plače v Republiki Sloveniji iz preteklega leta.

dr. Franci Avsec, pravnik

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij