120 LET ZADRUŽNIŠTVA V VIPAVI

NatisniE-pošta

Začetki organiziranega zadružništva v Vipavski dolini segajo v drugo polovico 19. stoletja, ko so se vipavski vinogradniki leta 1894 povezali v zadrugo, da bi si olajšali pot na oddaljen trg. Ustanovili so tudi prvo vinsko klet na Slovenskem, ki je bila registrirana kot Vipavska vinska zadruga, ter zanjo spisali tudi pravilnik, ki je natančno določal pravice in dolžnosti članov. Z ustanavljanjem kmečkih hranilnic in posojilnic na Slapu leta 1893 in v Vipavi leta 1896 so si želeli z vzajemnostjo lastnih prihrankov medsebojno pomagati, s sodelovanjem zadrug in hranilnic so si zagotovili sredstva za financiranje odkupa in prodaje pridelkov, začeli so pridelovati kakovostnejše vino in ga prodajati za boljšo ceno. Zadruga nemoteno posluje pod različnimi imeni vse do današnjega časa. Zgodovina vipavske zadruge je zelo bogata, saj je zadruga preživela dve svetovni vojni, italijansko okupacijo, ob tem pa svojega delovanja ni nikoli prekinila.

 


Kmetijska zadruga Vipava, ki deluje že 120 let, danes zastopa interese 619 članov in številnih kooperantov, odkupuje grozdje, sadje in drugo za potrebe predelovalcev, svojim članom zagotavlja oskrbo z repromateriali, izobraževanje ter skrbi za kakovost proizvodnje na kmetijah. Zadruga je tudi večinski lastnik družbe Agroind Vipava 1894 Vipava, d.d., ki se ukvarja s pridelavo in predelavo grozdja v vino, kletarjenjem in prodajo vina, letos pa se je trgu predstavila z novo celostno podobo ob 120-letnici obstoja. Zadružna vinska klet Vipava 1894 je na državnem ocenjevanju vin »Vino Slovenija Gornja Radgona 2014« prejela zlato medaljo za Rumeni muškat letnik 2013.

 

Aleš Kosovel, predsednik zadruge, je ob tem povedal: »Naloge zadruge kot večinske lastnice družbe Agroind Vipava 1894 Vipava, d.d., so ohranjati in dobro gospodariti z zadružnim premoženjem ter ohranjati trg za grozdje in sadje, kar zagotavlja članom zadruge večjo finančno neodvisnost in sigurnost. Družbi želimo zagotoviti dolgoročni obstoj in nadaljnji razvoj njene dejavnosti, zlasti vinogradništva in kletarstva ter polnjenja in prodaje vina. Zagotoviti želimo tudi dolgoročno stabilen odkup grozdja našim članom in drugim lokalnim pridelovalcem, zato iščemo za Agroind Vipava 1894 strateškega partnerja oziroma dolgoročnega stabilnega lastnika.«

Zadruga odkupuje sadje za potrebe družbe Fructal iz Ajdovščine, kjer so skupaj oblikovali uspešne izdelke lokalne pridelave Vipavska breskev. V okviru sejma AGRA v Gornji Radgoni je potekalo mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, nektarjev in pijač, kjer je proizvajalec osvojil vrsto žlahtnih priznanj. Sok »Fructal Natura Vipavska breskev« je osvojil zlato medaljo, ki potrjuje visoko kakovost proizvoda, izdelanega iz lokalno pridelanih surovin.


35_39.jpgBoris Bajc, direktor KZ Vipava: »Tudi v prihodnje bomo v zadrugi spodbujali vinogradniško proizvodnjo v Vipavski dolini, povečevali odkup grozdja za potrebe vinske kleti ter odkupovali sadje in zelenjavo. Vzpostaviti nameravamo tudi lastno trgovsko mrežo, uvajati želimo nove dejavnosti in skrbeti za čim večjo povezanost članov. S stalno strokovno podporo želimo zagotoviti povečanje kakovosti proizvodnje za dobrobit potrošnika.«

Nataša Uršič Praček

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij