16. DRŽAVNO SEKAŠKO TEKMOVANJE LASTNIKOV GOZDOV

NatisniE-pošta

Skoraj 80% gozdov v Sloveniji je v zasebni lasti in s temi gospodari preko 462.000 lastnikov gozdov. Sečnja in spravilo lesa je poglavitno opravilo pri gospodarjenju z gozdovi. To delo je nevarno že v običajnih razmerah, še posebej pa ob sanacijah naravnih ujm. Žled je letos prizadel več kot polovico slovenskih gozdov in ocenjujemo, da je v sanacijo posledic te ujme tako ali drugače vključenih več kot četrt milijona lastnikov, dodatno pa še njihovi družinski člani in sorodniki.

Letos ob željah po čim hitrejši sanaciji gozdov vzporedno vedno s strahom gledamo med množicami številk tudi v tiste, ki jih kažejo statistike o poškodbah pri delu v gozdu. V zadnjih letih je to nevarno delo terjalo visok krvni davek - letno do 20 smrtnih žrtev ter večje število težko poškodovanih. Zavod za gozdove Slovenije je pri sanacijskih ukrepih v gozdovih kot eno od najpomembnejših prioritet postavil varno izvedbo načrtovanih del. Izredno pomembna aktivnost Zavoda za gozdove Slovenije je pri tem izobraževanje lastnikov gozdov, gasilcev, vojakov in ostalih, ki sodelujejo v reševanju kriznih situacij ob naravnih nesrečah ter ob njihovih sanacijah. Letno nam uspe na krajših izobraževanjih usposobiti za varnejše delo v gozdu po okoli 3.000 ljudi.

Državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, ki je letos že 16. po vrsti, je poseben način vzpodbujanja usposabljanja lastnikov gozdov za varno delo v gozdu. Zadnjih 13 let se tovrstna tekmovanja izvajajo na mednarodnem kmetijsko živilskem sejmu v Gornji Radgoni. Tekmovanja so izziv, da se lastniki gozdov, ki sami opravljajo delo v gozdu, pomerijo med seboj in dokažejo. Rezultati pomenijo stalno vzpodbudo, ne samo za tekmovalce, pač pa tudi za lastnike gozdov, ki so med gledalci in sicer vzpodbudo za dvig znanja, spretnosti, učinkovitosti, opremljenosti in predvsem varnosti pri napornem delu v gozdu. Damjan Oražem, v.d. direktorja Zavod za gozdove Slovenije

fotografija arhiv ZGS

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij