PLAČILNI ROKI

NatisniE-pošta

Bralec sprašuje, kako so po novem določeni plačilni roki za posamezna živila in od kdaj se uporabljajo?
Po letošnji noveli Zakona o kmetijstvu, ki je začela veljati 29. aprila 2014, plačilni rok za hitro pokvarljivo živilo ne sme biti daljši od 45 dni, za druga živila pa ne daljši od 90 dni. Dogovor o daljšem plačilnem roku je ničen.

Zakon določa prehodno obdobje za uveljavitev teh plačilnih rokov. Tako plačilni rok za hitro pokvarljivo živilo od 1. septembra 2014 do 31. decembra 2014 ne sme biti daljši od 75 dni, od 1. januarja 2015 do 31. decembra 2015 pa ne daljši od 60 dni. Poleg tega do 31. decembra 2015 plačilni rok za hitro pokvarljivo živilo ne sme biti daljši od plačilnega roka, ki je bil na dan uveljavitve zakonske novele dogovorjen med strankami, če je krajši od plačilnih rokov, določenih z zakonom. Plačilni rok za druga živila pa se začne uporabljati 1. januarja 2016. Do tega roka plačilni rok za druga živila ne sme biti daljši od plačilnega roka, ki je bil na dan uveljavitve zakonske novele dogovorjen med strankami in je krajši od plačilnih rokov, določenih z zakonom.

dr. Franci Avsec, pravnik

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij