ZADRUGE ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ

NatisniE-pošta

Slovenija sestavlja novo vlado, ki bo usmerjala naš prihodnji razvoj, tudi na področju kmetijstva. Čeprav so okviri prihodnje kmetijske politike že znani, sprejeta je Strategija razvoja slovenskega kmetijstva do leta 2020, določeni so proračunski okviri in nameni porabe sredstev v prvem stebru kmetijske politike, pripravljen in v obravnavi v Bruslju je nov sedemletni program razvoja podeželja, ima Slovenija pred sabo pomembno nalogo, da vse naštete aktivnosti udejani v praksi. Pred nami je priprava izvedbenih predpisov za izvajanje ukrepov skupne kmetijske politike, ki bodo omogočili učinkovito črpanje evropskih sredstev. Usmeritve nove vlade predvidevajo na področju kmetijstva večjo usmerjenost naložbenih podpor na podeželju, spodbujanje kratkih oskrbnih verig z lokalnimi proizvodi v proizvodnji hrane in gozdno-lesni verigi, večjo zaščito kmetijskih zemljišč za pridelavo hrane, krepitev podpor mladim prevzemnikom kmetij. Pomembno je, da so zadruge, ki odkupijo več kot 80 odstotkov vse tržne pridelave, ustrezno ovrednotene v predlaganih ukrepih. Predvsem je nujno, da se zadrugam zagotovijo najmanj enako ugodni pogoji poslovanja v primerjavi z gospodarskimi družbami in samostojnimi podjetniki, zlasti v pogledu ukrepov podpornega okolja za podjetništvo in dostopa do različnih dejavnosti. Veliko priložnosti je na področju rabe lesa in vzpostavitve gozdno-lesnih verig.

Letošnji 92. mednarodni zadružni dan Mednarodne zadružne zveze (ICA) in 20. mednarodni dan Združenih narodov smo praznovali 5. julija 2014 s sloganom »Zadruge in zadružna podjetja dosegajo trajnostni razvoj za vse«. Menim, da je zadružna oblika tista oblika povezovanja, ki na dolgi rok državi, skupnosti na najcenejši način zagotavlja primerno socialno stanje. V tem vidim tudi razlog za večji interes med različnimi družbenimi skupinami za ustanavljanje zadrug v današnjem času.

Kmetijske in gozdarske zadruge v Sloveniji kljub težavnim razmeram dokaj uspešno poslujejo in odpirajo številne nove investicije, ohranjajo delovna mesta in v celoti odkupijo kmetove pridelke ter jih v dogovorjenih rokih v celoti tudi plačajo. Zadruge članice Zadružne zveze Slovenije so v zadnjih desetih letih podvojile promet, združujejo več kakor 15.000 članov in 3.000 zaposlenih. Na leto ustvarijo več kakor 700 milijonov evrov prihodkov. S spremembo lastništva v Mercatorju lahko pričakujemo, da se bo spremenilo tudi sodelovanje zadrug in trgovskega podjetja. Zadruge in zadružna predelovalna podjetja so pomembni dobavitelji živil Mercatorju, številne zadruge imajo s podjetjem dogovor o franšizi, pomembno pa je tudi sodelovanje na področju nabave repromaterialov za kmetijsko proizvodnjo. Pričakujemo, da se bo z novim lastnikom dobro sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje, saj menim, da si noben trgovec ne more privoščiti, da v svoji trgovini nima slovenskih živil. K večji zastopanosti slovenskih živil na prodajnih policah bosta prispevali tudi učinkovito izvajanje Zakona o promociji slovenske hrane, ki potrošnika seznanja o njenih prednostih, ter spoštovanje že podpisanih dogovorov, kodeksa in slovenske zakonodaje. Prav bi bilo, da bi se tudi slovenski potrošnik zavedal, da z lokalno pridelano hrano podpira domače gospodarstvo, ohranja zaposlitve ter skrbi za okolje in obdelano in poseljeno podeželje.

Skupen nastop zadrug in vseh zadružnih podjetij pripravljamo tudi na sejmu AGRA v Gornji Radgoni, kamor ste prijazno vabljeni.

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij