SLOVENSKI LES, PRILOŽNOST IN IZZIV

NatisniE-pošta

Slovenija je tretja najbolj gozdnata država EU, saj kar 60 % naše države poraščajo gozdovi. Površina slovenskega gozda je skupaj 1,18 milijona ha, od tega okoli 250 tisoč ha v državni lasti, skoraj 900 tisoč ha v zasebni lasti in 32 tisoč ha v lasti lokalnih skupnosti. Skupna lesna zaloga slovenskih gozdov je nekaj več kot 342 milijonov m3 (156 milijonov m3 iglavcev in 186 milijonov m3 listavcev). Skupni prirastek je 8,5 milijona m3, skupni možni posek pa po načrtih za leto 2013 okroglih 6 milijonov m3. V državnih gozdovih je možni posek izkoriščen v celoti, v zasebnih pa žal zaostaja in je znašal v letu 2013 malo manj kot 4 milijone m3, kar pomeni le 65-odstotno izkoriščenost.

Slovenija ima izjemne naravne pogoje za rast gozda, ima ohranjeno naravno strukturo gozda, ima bogato, na večstoletni tradiciji zgrajeno znanje gospodarjenja z gozdom, ima dobro organizirano gozdarsko službo ter vse pogoje, da temelji na kakovosti gozdno-lesnih sortimentov in z njo na domačem in mednarodnem trgu konkurira s kakovostjo. Priložnost Slovenije je v povezovanju tako lastnikov gozdov pri skupnem gospodarjenju kot v povezovanju vseh, ki sodelujejo v procesu gozdno-lesne verige, da v lokalnem okolju dodamo kakovostnemu lesu čim več dodane vrednosti v znanju, tehnologiji in oblikovanju. Bolje moramo izrabljati lesno maso po namenu in iskati rešitve v novih možnostih rabe in izrabe lesne mase, predvsem v visokotehnoloških rešitvah. Za tako vizijo pa potrebujemo poleg gozdov še raziskovalno delo in sredstva za nova vlaganja v gozdno-lesne verige. Še imamo možnosti, da slovenski les in lesni izdelki, narejeni v Sloveniji, postanejo prepoznavni znak Slovenije.

Besedilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij