PO LETIH NEGOTOVOSTI SMO NA PRAGU OKREVANJA

NatisniE-pošta

Intervju z dr. Mirom Cerarjem, predsednikom Vlade Republike Slovenije

»Vrednote in praksa zadružništva, ki se kažejo predvsem v skupnostni zavesti, zavezanosti sočloveku in solidarnosti, vnašajo v našo družbo lastnosti in vrline, ki smo jih na mnogih področjih povsem odrinili ali pozabili, s tem pa dovolili, da smo padli v krizo«, je na podelitvi priznanj na letošnjem sejmu Agra poudaril predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. Tudi politika mora temeljiti na vrednotah, je prepričan, saj je v nasprotnem primeru družba obsojena na propad.

Kaj je po vašem tisto ključno v slovenskem zadružništvu, kar bi moralo postati vzorec za posnemanje in delovanje tudi mnogim drugim delom naše družbe?
Samopomoč, samoodgovornost, demokracija, enakost, enakopravnost in solidarnost so zadružne vrednote, vredne posnemanja v naši družbi. Slovenske zadruge so te vrednote razvile in utrdile v več kot 140 letih svojega obstoja, praktično na vseh področjih ekonomskih aktivnosti. Zadružništvo se je v tem obdobju prilagajalo spreminjajočim se razmeram in potrebam družbe ter s pojavom novih inovativnih zadružnih oblik ustrezno naslavljalo ključne ekonomske in družbene izzive.

Zadruge nimajo le vloge ekonomskih institucij, ampak so tudi pomembni družbeni akterji, zavezani k reševanju težav lokalnih skupnosti in njenih prebivalcev. Zato podpiram razvoj zadružništva v Sloveniji, ki je in bo tudi v prihodnje s številnimi pozitivnimi družbenimi učinki pomembno vplivalo na celotno slovensko družbo.

 

Tudi delo je ena od vrednot, ki jo slovenski kmetje in zadružniki posebej spoštujejo. Kako ji v celotni družbi povrniti veljavo?
Delo mora vsekakor spet postati temeljna vrednota naše družbe. Ekonomska in socialna kriza zadnjih let, ki sta marsikoga pahnili na rob družbe – tudi in predvsem nemočne in nič krive delavce, je zameglila zavedanje o pomenu dela. Z ukrepi aktualne vlade, s katerimi spodbujamo gospodarsko rast in s tem zaposlenost, želimo obenem v ljudeh spet vzbuditi zaupanje v pomen dela in povrniti dostojanstvo tistim, ki so v zadnjih letih zaradi krize dobili občutek, da se delo ne izplača.

Kako se vaša vlada spopada z razvojnimi izzivi slovenskega kmetijstva, gozdarstva in lesarstva?
V koaliciji smo se odločili, da bomo gradili na takšni viziji slovenskega kmetijstva, ki bo omogočala tako prehransko varnost države kot tudi temelje gospodarske vitalnosti podeželja. Kot posebej pomembne namreč ocenjujem napore, ki jih bomo usmerili v ustvarjanje stabilnega in stimulativnega poslovnega okolja v kmetijstvu in dejavnostih, povezanih z njim. Vlada, ki jo vodim, bo prednostno spodbujala aktivnosti, naravnane v trajno izboljševanje konkurenčnosti slovenskega kmetijstva. Zlasti pa si bomo prizadevali, da bodo ti ukrepi krepili povezanost in partnerski odnos med akterji verige preskrbe s hrano in gozdno-lesne verige.

Obenem se zavedam, da so eno od največjih bogastev naše države prav gozdovi. Kljub žledolomu, ki je našim gozdovom zadal izjemno škodo, menim, da se moramo sedaj toliko skrbneje posvetiti upravljanju z zasebnimi in državnimi gozdovi. Žledolom naj bo tako priložnost, ki jo bomo izkoristili za upravljanje gozdov, ki bo temeljilo na trajnostnih načelih. Tako se zavzemam za to, da bomo trajnostno izkoristili gozd kot najbogatejši naravni vir v Sloveniji ter pospeševali domačo predelavo lesa v izdelke z višjo dodano vrednostjo. Ne samo da bo vlada, ki jo vodim, spodbujala ukrepe za zagon lesnopredelovalne industrije, zavzemali se bomo tudi za povečanje izkoristka v zasebnem gozdu, tako da bomo bolje povezovali zasebne lastnike gozdov. Pri tem pa želim kot enega od največjih projektov, ki imajo multiplikativne učinke na naše gospodarstvo, izpostaviti prav izvedbo obsežnega projekta energetske sanacije starejših stavb. Naj spomnim, da tukaj namreč računamo ne le na spodbudne vplive na gradbeništvo, temveč tudi na lesnopredelovalno industrijo.

Kaj bi lahko ob koncu leta sporočili državljanom Slovenije in kakšno bo zanje naslednje leto?
Po letih gospodarske negotovosti, politične nestabilnosti in manjka perspektivnosti je slovenska družba na pragu okrevanja. Makroekonomski kazalci so eden od pokazateljev, da gredo stvari na bolje, in če vsakdo izmed nas – politika, sindikati, gospodarstvo pa tudi posameznik – naredi še zadnje napore za stabilizacijo naših javnih financ v izogib nadaljnjim dragim zadolževanjem države, bomo na dobri poti k odprti, uspešni, solidarni, pravični, napredni in samozavestni Sloveniji. To je tudi moja želja vsem nam, državljankam in državljanom. Poleg osebnega zadovoljstva in uspehov tudi Slovenijo, ki si jo vsi želimo. Srečno!

dr. Miro Cerar osebno
Sedaj, ko sem v vlogi predsednika države, razumljivo, ne ostane prav veliko prostega časa. Ne glede na to pa poskušam najti čim več časa za preživljanje skupnih trenutkov s svojima otrokoma. Ob tem naj povem, da sicer zares uživam v naravi in izkoristim vsako priložnost za preživljanje časa v naravnem okolju. Vsake toliko časa rad pogledam tudi kak dober film ali si ogledam kakšno gledališko predstavo, najraje pa prebiram dobre knjige.

Damjana Stamejčič

Fotografije arhiv STA

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij